ANP
NOS NieuwsAangepast

VVD'er Dijkhoff: die autoloze zondag gaat het denk ik niet halen

In de Tweede Kamer is weinig enthousiasme te bespeuren voor de landelijke autoloze zondag als een van de oplossingen voor het stikstofprobleem. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff: "Ik denk dat die autoloze zondag het in de afweging niet gaat halen, gok ik zomaar."

Ook D66 loopt niet warm voor het idee. "Het is een sympathiek idee, met je skeelers over de snelweg en zo, maar het is maar de vraag of het zin heeft", zegt fractievoorzitter Jetten.

De autoloze zondag is niet van de kant van de ChristenUnie op tafel gelegd.

ChristenUnie-leider Segers

De ChristenUnie stelde in oktober samen met GroenLinks nog voor om gemeenten te laten meedoen aan een autoloze zondag. Maar partijleider Segers wil daar niet veel meer van weten, nu het over de stikstofcrisis gaat. "De autoloze zondag is niet van de kant van de ChristenUnie op tafel gelegd", zegt hij.

GroenLinks-leider Klaver denkt wel dat het plan op het lijstje van het kabinet staat door het eerdere voorstel van zijn partij. Maar hij ziet eigenlijk meer in langzamer gaan rijden op de snelwegen: "Dat is heel hard nodig".

De coalitiepartijen hebben inmiddels aangegeven dat het verlagen van de maximumsnelheid geen taboe meer is. Maar of dat betekent dat er in heel Nederland langzamer gereden gaat worden, staat nog helemaal niet vast.

Zoveel stoten die auto's nou ook weer niet uit.

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff

Dijkhoff: "Als er een pakket maatregelen mogelijk is waar het niet in zit dan doe ik dat. Maar als het banen kost..." Op de lange termijn moet er sowieso wat anders gebeuren, zegt Dijkhoff. "Want zoveel stoten die auto's nou ook weer niet uit."

De cijfers van onder meer het RIVM zeggen echter iets anders. Het verkeer is, na de landbouwsector, de grootste bron van stikstofuitstoot. Met name diesels zijn hiervoor verantwoordelijk.

De jongerenorganisatie van D66 stelt voor om op de snelweg 90 kilometer per uur te gaan rijden. "Dat gaat wel heel ver", zegt Jetten. Maar de maximumsnelheid is voor D66 en de andere regeringspartijen zeker een bespreekbare maatregel.

Snapt u hoe krankzinnig dit klinkt?!

PVV-leider Wilders

Dit tot ergernis van PVV-leider Wilders. "Ik zag een krantenkop waarin stond 'Minder hard rijden goed voor woningbouw'," zegt Wilders. "Snapt u hoe krankzinnig dit klinkt?" Hij vindt dat het stikstofprobleem wordt overdreven.

De meeste politieke partijen vinden het echter een reëel probleem - ook gelet op rechterlijke uitspraken - dat moet worden opgelost. Daarbij wijzen alle politieke signalen er op dat de autoloze zondag het niet gaat worden, maar een aanpassing van de maximumsnelheid wel.

Sjoemeldiesels

Ook zouden de zogenoemde sjoemeldiesels versneld moeten worden vervangen. Het gaat vooral om auto's van marktleider Volkswagen, maar ook om die van dochters Audi, Seat en Skoda.

De software bij deze dieselauto's geeft bij tests uitstootwaarden aan die in de praktijk vele malen hoger blijken te liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl