Leraren nog ontevreden na akkoord, ouders geven ze 'groot gelijk'
Is de school woensdag nou open of niet? Onder ouders en leraren is daar dit weekend veel verwarring over ontstaan. Na een toezegging van 460 miljoen euro extra voor het onderwijs door minister Slob werd de staking van woensdag in eerste instantie geschrapt. Maar gisteren kwam de grootste onderwijsbond AOb hiervan terug.
Ouders op deze school in Amersfoort vinden dat een goed besluit. Staken is nodig, zeggen ze:
Een groot punt van kritiek op het akkoord dat de minister sloot met de onderwijsbonden is dat het om een eenmalige bijdrage gaat. "Het klinkt als veel geld, maar het doel van dat bedrag sluit niet aan bij wat wij willen. Er wordt dus helemaal niet geluisterd", zegt directeur Jan Vos van Marken van De Dreefschool in Haarlem.
"Zij hebben laten blijken dat ze eigenlijk totaal geen idee hebben wat er in het basisonderwijs leeft. Anders kom je niet met zo'n waardeloos akkoord."
'Slaat helemaal nergens op'
Vos van Marken overlegt vandaag nog met zijn docenten over wat ze woensdag doen, maar hij gaat ervan uit dat ze dicht zullen gaan. Dat waren ze al van plan en door het akkoord is er niets veranderd.
De directeur zegt dat er structureel geld nodig is voor het onderwijs. Op zijn school moet er in iedere klas minstens een klassenassistent bij, zegt hij. "Maar dit bedrag is volgend jaar weg, dus daar kan ik niemand voor aannemen. Dit slaat helemaal nergens op."
Voor ouders wordt de situatie er intussen niet duidelijker op. Dat zij nu in de war zijn ziet Vos van Marken niet als de schuld van de scholen, maar van de bonden en minister. Ze sloten op vrijdagavond pas een akkoord, waardoor schooldirecteuren dit weekend moesten overleggen. "En nu kunnen we pas op maandag naar de ouders toe."
Ook de directeur van De Malelande in Amersfoort wil "doorpakken", zoals hij het noemt:
Voor het weekend presenteerde minister Slob van Onderwijs het akkoord met vertegenwoordigers van bonden en onderwijsraden om zich heen. Zij waren toen positief en zeiden meteen dat de staking van woensdag van tafel ging. Dit weekend kwamen ze daar van terug. De grootste onderwijsbond AOb riep leden tóch op om het werk neer te leggen. Voorzitter Liesbeth Verheggen stapte op.
Een andere vakbondsorganisatie die het akkoord ondertekende, CNV Onderwijs, erkende dat het afblazen van de staking een inschattingsfout was. Leden die woensdag gaan staken, kunnen rekenen op steun en een stakingsuitkering. Het is aan scholen om hier een keuze in te maken.
PO in Actie liet gisteren weten ook niet tevreden zijn met het akkoord. De actiegroep had een poll op de website geplaatst. "Nog niet één procent van de ruim 11.000 leraren die stemden bleek voor het akkoord. Leraren voelden zich niet gehoord, waarom heeft de bond zich niet beraad bij de leden?"
600 leden erbij
De onderwijsvakbond Leraren in Actie (LIA) groeide het afgelopen weekend met meer dan 600 leden. Het ledental staat nu op zo'n 1800. LIA eist van het kabinet dat het woensdag aan het eind van de dag een groot investeringsplan op tafel legt. Als dat niet gebeurt, wil Althuizen elke week een dag staken, desnoods tot Kerstmis, met of zonder de andere bonden.
Eerder legden duizenden leerkrachten al hun werk neer om te staken. Om te kijken hoe druk de leerkrachten anno 2019 eigenlijk zijn, liep de NOS toen een dag mee met juf Yvonne: