Slob: extra geld onderwijs blijft ondanks draai AOb
Minister Slob zegt in een reactie op de hernieuwde stakingsoproep voor onderwijspersoneel dat de afspraken over extra geld voor het onderwijs overeind blijven. "Het doel van het akkoord is om zoveel mogelijk krachten te bundelen om het personeelstekort in het onderwijs verder aan te pakken", schrijft Slob in een verklaring.
Vanmiddag besloot de grootste onderwijsbond AOb om de leden tóch op te roepen woensdag het werk neer te leggen, in weerwil van een convenant dat vrijdagavond met het kabinet werd gesloten.
Daarin spraken kabinet, werkgevers en werknemers af dat het onderwijs er voor de komende twee jaar eenmalig 460 miljoen euro bij krijgt. De voorzitter van de vakbond AOb, Liesbeth Verheggen, zegde vervolgens toe de staking af te blazen. Verheggen heeft vanmorgen tijdens een crisisberaad bekendgemaakt haar functie op te geven. Slob noemt dit "een persoonlijk drama" voor Verheggen. Hij wijst er daarbij nadrukkelijk op dat het convenant is gesloten met het hele bestuur van de AOb en niet alleen met Verheggen: "Niet personen, maar organisaties hebben zich daaraan gecommitteerd".
Een andere vakorganisatie die het convenant tekende, CNV Onderwijs, trekt ook het boetekleed aan. Het afblazen van de staking was een inschattingsfout, schrijft de bond. Leden die woensdag gaan staken, kunnen rekenen op steun en een stakingsuitkering.
Problemen 'niet incidenteel'
Goed dat er toch wordt gestaakt, is de reactie van PvdA-voorman Asscher. "Het lerarentekort is geen incidenteel maar een structureel probleem. Leraren werken niet incidenteel. De loonkloof is niet incidenteel. Er is dus echt meer nodig dan het eenmalige geld dat het kabinet nu biedt."
Ook PO in Actie is blij met de draai van de AOb. De achterban van de actiegroep was niet tevreden over het convenant. "De afgelopen 48 uur zijn de actiebereidheid en saamhorigheid steeds groter geworden", zegt een woordvoerder.
De actiegroep had een poll op de website geplaatst. "Nog niet één procent van de ruim 11.000 leraren die stemden bleek voor het akkoord. Leraren voelden zich niet gehoord, waarom heeft de bond zich niet beraad bij de leden?" De zegsvrouw hoopt dat de AOb zich "herpakt" en zich realiseert hoe belangrijk het is om de leden te raadplegen.
Gedeukt vertrouwen
Het debacle van vrijdag betekent een deuk in de betrouwbaarheid van de grootste onderwijsbond, zegt parlementair verslaggever Ireen Oostveen. Als de staking woensdag een succes wordt, kan de AOb weer "kleur op de wangen krijgen" in de ogen van de leden, maar bij de naderende cao-onderhandelingen voor het onderwijs staat de betrouwbaarheid van de bond nog op de tocht. "Bij het tekenen van een overeenkomst zal men zich toch afvragen: wat is die handtekening waard?", aldus Oostveen.