NOS NieuwsAangepast

Groothandel moet met voorraad van vijf maanden medicijntekort voorkomen

Groothandels en firma's moeten voor vijf maanden extra medicijnvoorraden aanleggen. Minister Bruins van Volksgezondheid hoopt met deze "ijzeren voorraad" te voorkomen dat er een tekort ontstaat en dat apothekers veel tijd en geld kwijt zijn aan het zoeken naar alternatieve geneesmiddelen.

Bruins is al langere tijd bezig met de bestrijding van een tekort aan medicijnen. "Ik vind dat in een land als Nederland, waar de gezondheidszorg van hoog niveau is, geneesmiddelen altijd beschikbaar moeten zijn", zegt hij. De minister wil niet dat patiënten met lege handen aan de balie van de apotheek komen te staan, dus moet er altijd een voorraad zijn.

Wet

Bruins dacht in januari nog aan een verplichte voorraad van vier maanden, nu wil hij toch vijf maanden. In de wet staat al dat groothandels en apothekers een voorraad moeten hebben, alleen staat er niet hoe groot die moet zijn.

De aanleg van de voorraad start in 2020 en kost 25 miljoen euro. De minister gaat nog met de groothandels, apothekers, medicijnenfirma's en zorgverzekeraars praten over de financiering hiervan.

Apothekersorganisatie KNMP reageert positief op het idee van de "ijzeren voorraad" en is betrokken bij de maatregelen die nu worden getroffen. "Voor de patiënt is het belangrijk dat geneesmiddelen beschikbaar zijn. Het is ook plezierig voor de apotheker als dat lukt", vertelt een woordvoerder. "Want die heeft nu een enorme taak om alternatieven te zoeken voor medicijnen."

Tekorten

Al jaren is er een stijgende trend zichtbaar van medicijnen die tijdelijk of definitief niet leverbaar zijn. In 2018 was dat 769 keer het geval; in 2017 was er 732 keer sprake van een medicijntekort. Het ging om verschillende middelen. Vorig jaar was er als gevolg van productieproblemen bij een fabrikant, bijvoorbeeld lange tijd een tekort aan de meest gebruikte anticonceptiepil. Ook waren er tekorten van verschillende antibiotica, oogmedicijnen, Levodopa (medicijn voor parkinson) en vloeistof voor fludarabine-injecties (kankermedicijn).

Hoe kan het dat een medicijn soms op is? Eerder maakte NOS op 3 onderstaande video waarin dat wordt uitgelegd:

Hoe het kan dat een medicijn soms op is

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl