NOS Sport

Schulting komt met goud terug van eerste wereldbekerweekend

Suzanne Schulting heeft in Salt Lake City bij de opening van het wereldbekerseizoen meteen een gouden medaille behaald. Op de 1.000 meter was ze zondag de Chinese Han Yutong de baas.

Schulting wint 1.000 meter bij opening wereldbekerseizoen

De 22-jarige Schulting is olympisch- en wereldkampioen en wereldbekerhouder op deze afstand. Zaterdag moest ze op de 1.500 meter Kim Boutin voor zich dulden, maar de Canadese was er nu niet bij.

In de finale ging het aanvankelijk van een leien dakje. Schulting pakte op drie ronden van het einde de leiding en door een valpartij achter haar had ze ineens een straatlengte voorsprong. Ze leek de race rustig uit te kunnen rijden, maar moest toch nog even op het gas trappen om de Chinese achter zich te houden.

Brons en record Van Ruijven

Op de 500 meter greep Lara van Ruijven de bronzen medaille. Dat deed ze in een tijd van 42,453, een nieuw Nederlands record. Boutin boekte haar tweede afstandszege.

De Canadese was zaterdag al de snelste op de 1.500 meter. Zondag deed ze iedereen versteld staan door in de series na een bliksemstart het wereldrecord van Elise Christie uit 2016 uit de boeken te rijden. Ook in de finale leidde ze op superieure wijze van start tot finish.

Brons Van Ruijven op 500 meter achter ongenaakbare Boutin

Yara van Kerkhof werd zaterdag tweede. De nummer twee van de Olympische Spelen van 2018 moest nu genoegen nemen met een derde plek in de B-finale.

Deceptie aflossingsploegen

Schulting, Van Ruijven en Van Kerkhof hoopten samen met Rianne de Vries ook hoge ogen te gooien in de finale van de aflossing. Daar kwam echter niets van terecht. Nederland reed vrijwel de gehele race op de derde plaats en moest die in de slotfase ook nog afstaan.

Het goud ging naar de Chinese ploeg, die de Zuid-Koreaansen knap voorbleef.

Shorttracksters stellen in Salt Lake teleur in aflossingsfinale: geen medaille

De mannen reden zelfs de gehele race op de vierde plaats, al was het zonder de revaliderende Sjinkie Knegt al knap dat het Oranje-kwartet de A-finale had gehaald. Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat, Dennis Visser en Dylan Hoogerwerf konden daarin echter geen moment aanspraak maken op een plak.

De Russen toonden hun klasse door in de slotfase overtuigend toe te slaan.

Relaymannen blijven met lege handen achter bij opening wereldbekerseizoen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl