NOS Schaatsen

Schulting na superseizoen nog niet verzadigd: 'Blijf mezelf druk opleggen'

Schulting heeft nog genoeg te wensen na geweldig seizoen

Shorttrackster Suzanne Schulting kende vorig jaar zo'n succesvol seizoen dat het nauwelijks nóg beter kan. In de alles-of-niets-sport die shorttrack is, liet ze een zeldzame constantheid zien afgelopen winter.

Bij negen van de tien individuele wereldbekerwedstrijden eindigde Schulting op het podium. Ze won ook het wereldbekerklassement op de 1.000 en 1.500 meter en werd Europees kampioene (algemeen klassement).

De kroon op het seizoen was de individuele wereldtitel op de 1.000 meter en de allroundtitel. Een indrukwekkende lijst voor de 22-jarige die ook al olympisch goud in de kast heeft hangen.

Het is een uitdaging om die jongens op te fokken als ze snelle rondjes rijden en zien dat ik er nog achter zit.

Suzanne Schulting

Maar denk niet dat Schulting al verzadigd is, zo voor de start van de eerste wereldbekerwedstrijd, vanavond in Salt Lake City. Ze begint te stralen als ze over de start van het nieuwe seizoen praat. "Ik heb er heel veel zin in", zegt ze met een grote lach.

"Ik heb helemaal niet het gevoel dat ik geen uitdaging heb dit seizoen. Ik wil weer die titels pakken, die druk leg ik mezelf nog steeds wel op. Dat houdt me scherp", weet ze.

"Mensen gaan op me jagen, dat vind ik een mooi spelletje. Dan is het alleen maar mooier als je er als winnaar uitkomt."

Bekijk hier hoe Schulting de wereldtitel pakte:

Schulting wint superfinale en pakt allroundtitel op WK shorttrack

Schulting realiseert zich dat er op haar gelet wordt. "Op de EK en WK hebben de rijders die me willen verslaan, me ook gezien. Ze zijn ook weer extra hard gaan trainen. Ik moet dus beter worden dan ik vorig seizoen was om te behalen wat ik heb behaald."

Op alle fronten is dat door harde trainingen gelukt, verwacht ze. "Ik rijd mijn rondjes makkelijker op hogere snelheden, heb meer kracht en de wattages op de fiets zijn ontzettend vooruit gegaan. Het gevoel is heel goed."

Schulting rijdt daarnaast tijdens trainingen regelmatig mee met de mannen op heel hoge snelheid.

"Het is erg lekker, de slag is net even wat langer dan bij de meiden. En het is een uitdaging om die jongens op te fokken als ze snelle rondjes rijden en ze zien dat ik er nog achter zit. Dat geeft gewoon een kick."

EPA
Schulting viert haar wereldtitel

Toch is Schulting ook voorzichtig met de razendsnelle trainingsrondjes. "Als ik het te veel ga doen, raak ik te vermoeid. Je moet constant andere prikkels binnenkrijgen, dat houdt je scherp."

Knegt op terugweg

Terwijl Schulting op recordjacht gaat, is de succesvolste mannelijke shorttracker van ons land nog altijd op de weg terug van een zwaar ongeluk met zijn houtkachel, waarbij hij zware brandwonden opliep. Sjinkie Knegt mikt op een rentree in de tweede helft van het seizoen.

"Het schaatsen gaat gewoon goed. Het technische gedeelte verleer je niet, maar ik ben fysiek nog niet goed genoeg. Dat moet beter", zei de 30-jarige Fries half oktober.

Knegt maakt vorderingen: 'Ik zit op 70 procent'

Twee shorttrackers uit de Nederlandse ploeg zijn dit seizoen te volgen in 'Wintersquad', een Youtube-serie van NOS Sport. Jasper Brunsmann en Lara van Ruijven nemen je mee door hun topsportwinter. Bekijk hieronder de eerste aflevering:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl