Schulting begint wereldbekerseizoen met zilver op 1.500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Shorttrackster Suzanne Schulting is het wereldbekerseizoen begonnen met een tweede plaats op de 1.500 meter. Ze moest zaterdag in Salt Lake City alleen Kim Boutin voor zich dulden.

Schulting kende vorig jaar een geweldig seizoen, waarin ze bijna alles won. Ook bij de start van het nieuwe jaar zit het met de snelheid weer goed. Zo verbeterde de olympisch kampioene op de 1.000 meter vrijdag haar Nederlandse record op die afstand.

In de finale van de 1.500 meter had Schulting met een mooie manoeuvre de koppositie afgepakt van de Koreaanse Kim A-lang. In de voorlaatste ronde wist de Canadese Boutin echter hetzelfde te doen bij Schulting, die daar geen antwoord op had en met zilver genoegen moest nemen.

Van Kerkhof ook tweede

Ook Yara van Kerkhof deed goede zaken in Salt Lake City. De nummer twee van de Spelen van Pyeongchang op de 500 meter schaatste net als Schulting naar het zilver.

Van Kerkhof pakt zilver bij eerste wereldbeker Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De 29-jarige Van Kerkhof had zich mede dankzij een val van de Chinese Qu met gemak geplaatst voor de finale op de kortste afstand.

Daarin ging de Italiaanse Martina Valcepina er als een komeet vandoor. Zij bleek niet meer te achterhalen, maar Van Kerkhof kon Petra Jaszapati eenvoudig voorblijven. Wereldbekerhouder Natalia Maliszewska kwam al snel ten val in de finale.

Lara van Ruijven, die vorig seizoen zo verrassend de wereldtitel pakte, werd in de kwartfinales uitgeschakeld.

Geen A-finale shorttrackmannen

De Nederlandse mannen schitterden bij de WB-wedstrijden in Salt Lake nog niet. Meer dan twee B-finaleplaatsen zaten er niet in.

Itzhak de Laat zat nog het dichtst bij een plek in de A-finale. In zijn halve eindstrijd leek hij op weg naar de tweede plaats, maar op de streep ging de Rus Alexander Sjoelginov hem nog voorbij. Die maakte in de A-finale vervolgens het Russische feestje compleet door achter winnaar Semjon Jelistratov het brons te pakken.

Op de 500 meter reed Dylan Hoogerwerf de B-finale, waarin hij ten val kwam. De winst in de A-finale ging naar de Zuid-Koreaan Hwang Dae-heon, die de teruggekeerde Victor An versloeg.

Relayploeg rijdt wel A-finale

De relayploeg wist wel de A-finale te bereiken. Daan Breeuwsma, Dennis Visser, Dylan Hoogerwerf en Itzhak de Laat werden in de eerste halve finale tweede achter Canada. De Verenigde Staten en Japan eindigden achter Nederland.

De finale, met Nederland, Canada, Zuid-Korea en Rusland, staat komende nacht op het programma.

STER reclame