De slotdag van de wereldbeker baanwielrennen in Minsk heeft op de sprint een volledig Nederlands podium opgeleverd: goud voor Harrie Lavreysen, zilver voor Jeffrey Hoogland en brons voor Matthijs Büchli.

Nederlands sprintpodium in Minsk en twee wereldrecords Ganna Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Eerder dit jaar had Hoogland Lavreysen in de finale van de Europese Spelen in Minsk geklopt, maar nu waren de rollen omgedraaid. Hoogland won de eerste race, maar moest daarna zijn meerdere erkennen in de Brabantse krachtpatser. Die had in Minsk eerder de keirin en, samen met Hoogland en Nils van 't Hoenderdaal, de teamsprint gewonnen.

Büchli rekende in de strijd om brons in drie races af met Sébastien Vigier.

Twee wereldrecords Ganna

De Italiaan Filippo Ganna scherpte tot twee keer toe het wereldrecord aan op de individuele achtervolging. Hij legde in de kwalificatie de 4.000 meter af in 4.04,252 en liet in de finale niets heel van zijn eigen wereldrecord: 4.02,647.

De oude toptijd stond op naam van de Amerikaan Ashton Lambie. Die reed in september in Bolivia op 2.500 meter hoogte 4.05,423. De baan in Minsk ligt op 281 meter hoogte. Ganna won in september bij de WK tijdrijden in Yorkshire al brons.

NOS

Kirsten Wild kon geen eremetaal aan haar eerdere goud op madison en scratch toevoegen. De Amerikaanse Jennifer Valente was in het omnium oppermachtig. Wild moest met de zevende plaats genoegen nemen.

STER reclame