NOS WielrennenAangepast

Lavreysen wint keirin, Wild en Pieters grijpen goud op koppelkoers

Opnieuw wereldbekersucces voor Nederlandse baanrenners in Minsk

Harrie Lavreysen heeft bij de wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in Minsk goud gegrepen op het onderdeel keirin. Kirsten Wild en Amy Pieters pakten de overwinning op de koppelkoers.

Lavreysen troefde net als bij de EK in Apeldoorn, vorige maand, de Rus Denis Dmitrijev af. Matthijs Büchli, die brons greep in Apeldoorn, eindigde dit keer op de vijfde plaats.

Voor Lavreysen was het al de tweede gouden plak in Wit-Rusland. Vrijdag won hij met Jeffrey Hoogland en Nils van 't Hoenderdaal de teamsprint.

De voor BEAT uitkomende Büchli, die op de teamsprint derde was geworden met Theo Bos en Roy van den Berg, gaf zaterdag op de keirin met nog anderhalve ronde te gaan gas, maar viel uiteindelijk stil.

Wild en Pieters opnieuw succesvol

Wild en Pieters voerden eerder op de dag op de koppelkoers het veld al vanaf de eerste van de twaalf sprints aan en bouwden hun voorsprong gestaag uit.

Hun concurrenten uit Groot-Brittannië, Laura Kenny en Emily Nelson, hadden nog wel goud in het vizier bij de laatste sprint, maar hun derde plaats daarin bleek niet genoeg.

Amy Pieters (l) en Kirsten Wild tijdens de huldiging van de koppelkoers tijdens de EK

Het leverde Wild haar tweede gouden medaille in Minsk op, nadat ze zich vrijdag al de beste had getoond op het onderdeel scratch.

Wild en Pieters zijn een uiterst succesvol duo op de koppelkoers. Ze werden eerder dit jaar wereldkampioen en bij de EK in Apeldoorn veroverden ze brons.

Kenny en Nelson grepen uiteindelijk het zilver in Minsk. Die plak veroverde Kenny in Apeldoorn ook, maar toen met Katie Archibald aan haar zijde.

Geen medaille Van Schip op omnium

Jan Willem van Schip, die in 2018 op de WK tweede werd op het omnium en dit jaar goud won op de Europese Spelen, werd zevende in Minsk op het onderdeel. De Brit Matthew Walls bleef regerend olympisch kampioen Elia Viviani uit Italië voor.

Van Schip stond tiende na de scratch en de temporace, klom naar de zesde plaats dankzij zijn zege in de afvalkoers, maar kon in de puntenkoers niet excelleren.

Sprintsters snel klaar

Op de sprint werden Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen uitgeschakeld in de kwartfinales.

Braspennincx legde het in beide heats af tegen Lee Wai Sze uit Hongkong, de latere winnares. Van Riessen verloor in een beslissende derde rit van de Duitse Emma Hinze, die als vierde zou eindigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl