NOS Nieuws

VS onderzoekt populaire app TikTok wegens nationale veiligheid

De Amerikaanse overheid is een onderzoek gestart naar de overname van de app TikTok (dat eerder musical.ly heette) door een Chinees bedrijf.

De overname van 1 miljard dollar werd twee jaar geleden al voltooid, maar Amerikaanse politici hebben de afgelopen weken meerdere keren vragen gesteld over de werkwijze van TikTok. Ze vragen zich af of het Chinese moederbedrijf Bytedance politiek gevoelige inhoud censureert. Ook maken politici zich zorgen over hoe er wordt omgegaan met data van gebruikers.

Senator Marco Rubio twitterde vanavond dat ieder bedrijf dat in Chinese handen is en grote hoeveelheden data van Amerikanen verzamelt, gezien moet worden als serieuze bedreiging.

TikTok is met meer dan 1 miljard downloads wereldwijd enorm populair, vooral onder kinderen. Ook in Nederland is de app geliefd. In de app kun je jezelf filmen terwijl je een liedje playbackt, danst of zingt. Het zijn vaak korte filmpjes, van maximaal dertig seconden. Ook kunnen gebruikers livestreams starten en kunnen kijkers geld doneren.

Het onderzoek komt nu dat de relatie tussen de VS en China fors onder druk staat door de voortslepende handelsoorlog. Ongeveer 60 procent van de 26,5 miljoen maandelijkse gebruikers van de app is actief in de Verenigde Staten en is tussen de 16 en 24 jaar oud.

Vorige week schreef het bedrijf nog in een verklaring dat China geen invloed heeft op TikTok. Het bedrijf zou nooit door de Chinese overheid zijn gevraagd om inhoud te verwijderen. Ook zou het naar eigen zeggen nooit aan zo'n verzoek gehoor geven.

Schikking en propaganda

TikTok staat al langer onder druk. Begin dit jaar trof het bedrijf nog een recordschikking met de Amerikaanse consumentenwaakhond FTC. De app zou illegaal persoonlijke informatie van kinderen hebben verzameld. Het bedrijf moest daarom een boete van 5,7 miljoen dollar betalen.

Vorige week meldde The Wall Street Journal dat Islamitische Staat (IS) het sociale medium gebruikt heeft om propagandavideo's te verspreiden. De video's waarin dat gebeurde zijn verwijderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl