TikTokker Quinten Verschure vraagt inmiddels geen geld meer van zijn volgers
NOS Nieuws

Kinderen geven soms (veel) geld aan TikTok-idool: 'Voelde niet goed'

Met wereldwijd meer dan 1 miljard downloads is de app TikTok enorm populair, vooral onder kinderen. En juist die doelgroep geeft regelmatig geld aan de app uit, zodat ze bijvoorbeeld genoemd worden in de filmpjes van bekende 'TikTokkers'. "Ik kreeg wel eens berichten van volgers die zeiden dat ze al hun verjaardagsgeld aan mij gaven", vertelt de 15-jarige Quinten Verschure aan het NOS Jeugdjournaal. "Dat voelde echt niet goed."

Voor wie de app niet kent: met TikTok kun je jezelf filmen als je een liedje playbackt, dans of zingt. Het gaat vaak om korte filmpjes van maximaal dertig seconden die je op je profiel kunt plaatsen. Ook kunnen gebruikers een livestream starten en kijkers kunnen dan geld doneren. Veel bekende TikTokkers roepen kijkers dan ook actief op om te doneren.

Als dank daarvoor wordt hun naam genoemd, krijgen ze een duet (een filmpje waarin het lijkt dat de kijker samen een liedje zingt met zijn fan) of krijgen ze zelfs het telefoonnummer van de TikTokker. Hoe meer ze betalen, hoe meer mogelijkheden er zijn.

Zo zien de TikTok-filmpjes van Quinten Verschure eruit:

De 12-jarige Feline Nijhuis gaf ruim een jaar geleden geld uit voor een duet met haar favoriete TikTokker. "Ze zei in haar livestream dat de drie mensen die de meeste 'gifts' gaven een duet zouden krijgen. Dat wilde ik heel graag. Mensen gaven steeds gifts en omdat ik de 'topgifter' wilde blijven, gaf ik ook steeds meer. Dat kostte uiteindelijk zo'n 70 euro."

Feline kreeg haar beloofde duet en dankzij dit liedje kreeg ze zelf ook meer volgers op haar account. "In het begin vond ik het heel leuk, maar ik kreeg er wel snel spijt van. Het geld was van de creditcard van mijn vader afgeschreven. En dat is het geld niet waard."

Hoe het voelde toen haar ouders erachter kwamen? Dat vertelt Feline in de video:

'Voor je het weet, heb je 50 euro uitgegeven op Tiktok'

Een aantal bekende Nederlandse TikTokkers heeft nu afgesproken om geen geld meer te vragen van hun volgers. Quinten Verschure heeft bijna 300.000 volgers en is zelfs helemaal gestopt met de livestreams. "De druppel voor mij was dat ik een berichtje kreeg van een meisje dat geld had gedoneerd en daarna gedoe kreeg met haar moeder. Ze had dat namelijk via de creditcard van haar ouders gedaan, die was gekoppeld aan haar Apple ID. Ik voelde me toen echt heel schuldig. Dat geld heb ik ook teruggegeven."

Als Verschure nu via een livestream met zijn volgers wil praten, gaat hij live via zijn Instagram-account. Het is namelijk niet mogelijk om de functie waarmee kijkers geld kunnen doneren uit te zetten. "Ook al zei ik dat ik geen gifts wilde, bleven ze het sturen. Sommige mensen zijn zó fan, dat ze veel voor hun idool over hebben. Dat merkte ik zelf ook: als ik vroeg of ze mijn laatste honderd berichten wilden liken, dan deden ze dat."

Verschure heeft veel geld verdiend met de app. Hoeveel precies wil hij niet zeggen, maar het ging wel eens om honderden euro's per dag. De helft van dat bedrag mag hij zelf houden, de rest gaat naar TikTok. "Ik kreeg wel eens donaties van 50 dollar. Op het begin denk je: 'wow super leuk, heel veel geld'. Maar toen ik erachter kwam dat die donateurs meisjes zijn van 10 of 11 jaar voelde ik me op een gegeven moment toch wel schuldig."

Je kunt je geld beter besteden aan leuke dingen waar je echt iets aan hebt.

Feline Nijhuis (12)

Op dit moment verdient Verschure nog steeds geld als TikTokker, maar dan op een andere manier. "Dat doe ik door samen te werken met bedrijven. Dan heb ik in mijn filmpjes een trui aan van een bepaald merk, of er komt een product in beeld. Dan is het niet heel opvallend, maar kan je er toch geld mee verdienen."

Verschure heeft nog wel een tip voor de ouders. Zo raadt hij aan om niet zomaar de creditcard te koppelen aan het account van hun kind. "Door op een paar knopjes in de app te klikken, heb je al geld gedoneerd. Het gaat dus heel makkelijk. Ouders zien pas later dat het van hun creditcard is afgeschreven en dan is het al weg."

De 12-jarige Feline heeft geleerd van haar fout. "Ik heb er daarna nooit meer geld aan uitgegeven. Je kunt je geld beter besteden aan leuke dingen waar je echt iets aan hebt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl