Het Sovjet Ereveld, waar op kerstavond kaarsen worden gebrand voor de gevallen militairen
NOS Nieuws

Veel nieuwe data bekend, dus Sovjet Ereveld gaat op de schop

Het Sovjet Ereveld bij Amersfoort wordt grondig gerenoveerd. De afgelopen jaren zijn er veel meer gegevens opgespoord over de militairen die er begraven liggen, dus de grafstenen verdienen een update.

"Het gaat om 2000 aanvullingen en wijzigingen op 865 stenen", zegt Remco Reiding van de Stichting Sovjet Ereveld. Hij speurde zelf zo'n 20 jaar de archieven na voor identificaties. "Dit is de kroon op mijn werk."

Zo moeten op nieuwe stenen geboorte- en sterfdag worden toegevoegd en krijgt ongeveer de helft een verbeterde naam. "Russen werken met drie namen: voornaam, achternaam en vaders naam. Die heb ik nu voor meer dan 400 militairen achterhaald." In enkele gevallen werden er ook gegevens gevonden van militairen die lang een anoniem graf hadden.

Reiding legt uit dat de militairen met deze renovatie nu pas echt geïdentificeerd worden. "Op veel graven stond wel een naam, maar dat betekent nog niet dat iemand geïdentificeerd is. Als er 'Henk Jansen' staat, dan kunnen dat wel drie verschillende personen zijn."

Verwaarloosd

De militaire begraafplaats ontstond op de plek waar 101 Russische krijgsgevangenen werden vermoord. Na de oorlog kwamen er ook andere Sovjet-militairen te liggen die in het Westen waren gesneuveld.

Tijdens de Koude Oorlog werd de begraafplaats lange tijd verwaarloosd en werd er weinig moeite gedaan de identiteit van veel gevallenen te achterhalen. Reiding haalde de afgelopen jaren een enorme achterstand in.

"Op andere militaire begraafplaatsen gebeurde dat vlak na de oorlog al, maar de Sovjets werden gezien als de nieuwe vijand. Bovendien liggen deze jongens ver van huis, waren er weinig gegevens en gebruikten ze een alfabet dat niemand hier kende. Zo zijn het altijd stenen gebleven, pas de laatste jaren worden het weer mensen."

We willen dit om eer te doen aan die jongens.

Remco Reiding

"De bezoeker kan straks op de meeste stenen zien hoe jong iemand gestorven is. Dat veel van die jongens in april, mei, zelfs juni 1945 gesneuveld zijn. Dat doet iets met je."

De stichting hoopt samen met de Oorlogsgravenstichting voor het eind van het jaar de financiering rond te hebben, "om eer te doen aan die jongens". Volgens Reiding is het nu een goed moment, omdat hij niet veel aanpassingen meer verwacht.

"Je bent nooit klaar zolang er onbekenden zijn, maar je moet reëel blijven: ik doe dit 20 jaar en de laatste jaren is het duwen en trekken om een resultaatje te krijgen. Als er nog informatie gevonden wordt, dan heb je een wijziging aan een individuele steen. Dat heb je op elke begraafplaats."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl