Stichting Russisch Ereveld
NOS Nieuws

Familie vindt verloren Sovjetsoldaat na 75 jaar op ereveld Leusden

De dochter en kleindochter van een verloren gewaande Sovjetsoldaat uit de Tweede Wereldoorlog hebben hun familielid na meer dan 75 jaar teruggevonden in Leusden. De militair, Aleksej Andrejevitsj Andrejev, ligt daar op het Russisch Ereveld, waar 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie zijn begraven.

Onderzoeker en journalist Remco Reiding, die al meer dan twintig jaar zoekt naar nabestaanden van de soldaten op het veld, zag twee dagen geleden een onbekend nummer op zijn telefoon. "Een nummer uit Letland. Toen ik de voicemail afluisterde, kreeg ik kippenvel."

De familieleden van Andrejev hadden hem gevonden toen ze onlangs voor het eerst een computer hadden aangeschaft en zijn naam hadden ingetypt op het internet. Dat bracht hen naar de website van stichting Russisch Ereveld.

Vijftien jaar gezocht

De afgelopen vijftien jaar had de familie naar hem gezocht. Tegenwoordig wonen ze in Letland, maar ook in Wit-Rusland, waar de familie in een kamp was ondergebracht tijdens de oorlog, was geen spoor van hem.

Reiding vindt het mooi dat de familie van Andrejev hem weer heeft gevonden. "Het is keer op keer prachtig om kinderen te kunnen vertellen dat hun vader niet langer vermist is, maar deze familie heb ik wel heel lang gezocht. Ik ben blij dat ik dit mysterie nu kan afsluiten." De afgelopen jaren vond Reiding de nabestaanden van zo'n tweehonderd Sovjetsoldaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl