IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi EPA

Volgens het aan Islamitische Staat verbonden persbureau Amaq is leider Abu Bakr al-Baghdadi van de terreurorganisatie inderdaad dood. De Amerikaanse president Trump maakte afgelopen zondag wereldkundig dat Baghdadi was omgekomen bij een militaire actie in zijn schuilplaats in Noordwest-Syrië.

In een geluidsopname van Amaq zegt een woordvoerder van IS dat de dood van Baghdadi wordt betreurd. Ook bevestigt hij de dood van een belangrijke assistent van Baghdadi: Abu al-Hassan al-Muhajir. Van hem werd begin deze week ook door de Amerikanen gezegd dat ze hem hebben uitgeschakeld.

Verder kondigt de IS-woordvoerder in de geluidsopname een nieuwe leider aan: Ibrahim al-Quraishi. Volgens terreurdeskundigen is hij een onbekende naam, maar zou het een bekend figuur kunnen zijn die een nieuwe naam heeft aangenomen.

Het is waarschijnlijk dat Abdullah Qardash een nieuwe naam heeft gekregen, zegt correspondent Marcel van der Steen in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Dat is niet ongebruikelijk." Qardash is een Iraakse generaal van ergens in de 50. Hij wordt 'de professor' genoemd, en ontmoette Baghdadi in 2003 of 2004 in een gevangenis in Basra, in het zuiden van Irak.

Qardash is al lang actief binnen IS. Hij was een tijd verantwoordelijk voor het coördineren van verschillende operaties, waaronder zelfmoordaanslagen. Van der Steen benadrukt dat het niet zeker is dat Qardash de daadwerkelijke opvolger is. "Maar alles wijst wel in deze richting."

Niet verheugen

De Amerikanen worden in de opname gewaarschuwd zich "niet te verheugen" over de dood van de leider van Islamitische Staat. Volgens de woordvoerder gaat de missie van de terreurorganisatie door en moeten volgelingen het werk van Baghdadi voortzetten, zoals het rekruteren van nieuwe IS'ers en het bevrijden van moslimgevangenen.

Pentagon geeft beelden aanval al-Baghdadi vrij

STER reclame