Staatsbosbeheer schiet weer honderden herten af in Oostvaardersplassen
In het natuurgebied Oostvaardersplassen schiet Staatsbosbeheer de komende periode ruim 1000 edelherten af. Het is de bedoeling dat er maximaal 490 dieren rondlopen in het gebied in Flevoland.
Er lopen nu 1525 edelherten rond. Dat zijn er enkele honderden meer dan verwacht. Staatsbosbeheer verklaart het verschil door een exactere telling en nieuwe aanwas van herten.
Met het afschieten van ruim 1000 edelherten start Staatsbosbeheer in november en dit moet in maart 2020 klaar zijn als het nieuwe broedseizoen begint. De natuurorganisatie voorziet geen problemen om dat aantal te halen. Vorig jaar werden in dezelfde periode 1745 herten doodgeschoten.
Geen dierentuin
Er mogen sinds vorig jaar tussen de 1100 en 1500 dieren leven, om de graslanden de kans te geven om te herstellen. Ook ontstaat er voldoende ruimte voor andere planten en struiken.
De natuurbeheerders voeren beleid uit van de provincie Flevoland. Die provincie volgt het advies op van een onderzoekscommissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel, die zich boog over de vraag hoe er moet worden omgegaan met de grote grazers.
Van Geel zei eerder dat de Oostvaardersplassen geen dierentuin mogen worden:
Het natuurbeheer in de Oostvaardersplassen is omstreden. 's Winters ging een groot aantal grote grazers dood door voedselgebrek. Die gang van zaken riep weerstand op bij actievoerders. Zij eisten dat de dieren werden bijgevoerd.
Bijvoeren
"Mocht het deze winter nodig zijn, dan voeren we de dieren bij", zegt woordvoerder Imke Boerma van Staatsbosbeheer. Omdat veel dieren worden afgeschoten, is dat bijvoeren misschien niet nodig.
In het gebied lopen ook konikpaarden en heckrunderen. Die worden elk jaar geteld vanuit een helikopter. Dit jaar is er ook vanaf de grond geteld en met behulp van foto's om een beter beeld te krijgen van de populatie.
Ook lopen er zo'n veertig konikpaarden te veel rond in het natuurgebied. Voor die dieren zoekt Staatsbosbeheer een andere plek in Nederland. Het afgelopen jaar zijn 210 paarden overgebracht naar Wit-Rusland en Spanje. "Daar hadden natuurbeheerders ze nodig", zegt Boerma.
De 280 heckrunderen in de Oostvaardersplassen mogen blijven omdat er relatief weinig runderen rondlopen.