Premier Rutte op een bouwproject in Australië waar een Nederlands bedrijf aan mee werkt
NOS Nieuws

Kabinet komt met noodplan voor bouwsector vanwege stikstof en PFAS-norm

Het kabinet werkt aan een noodplan voor de bouwsector. De bedrijven hebben last van de stikstofregels en de strenge PFAS-norm. Door beide overheidsregels liggen projecten stil omdat er tijdelijk geen vergunningen voor afgegeven worden.

Als deze problemen niet binnen een paar weken worden opgelost, en die kans is vrij groot, dan willen regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dat er een noodplan in werking treedt. Daar wordt 150 tot 200 miljoen euro voor uitgetrokken.

CDA-Kamerlid Heerma: "De bouw ligt stil en dat kan niet. Er moeten betaalbare woningen gebouwd worden en bouwbedrijven komen in de problemen."

Werktijdverkorting

Zo krijgen de bedrijven de mogelijkheid voor personeel waar geen werk voor is, tijdelijk werktijdverkorting aan te vragen. Het UWV vult dan het salaris aan.

Bedrijven die wel zicht hebben op opdrachten, maar het geld niet meer hebben om te investeren, krijgen een overbruggingsfinanciering. Het gaat bijvoorbeeld om de inkoop van bouwmaterialen. De overheid staat dan garant bij de bank.

"We willen niet dat die ondernemers omvallen", zegt VVD-Kamerlid Aartsen. "Of dat mensen thuis op de bank belanden en uit de bouwsector verdwijnen."

Volgens politiek verslaggever Ron Fresen spreekt het kabinet zelf liever niet over een 'noodplan'. Fresen: "Ze willen niet de indruk wekken dat ze het niet in de hand hebben en ze willen het land niet op voorhand de crisis inpraten. Het kabinet doet er van alles aan om op tijd goede oplossingen te hebben, dus ze hopen dat het niet zover hoeft te komen. Maar ze willen wel goed voorbereid zijn mocht het toch nodig zijn."

Actie op het Malieveld

Bouwend Nederland noemt de maatregelen een doekje voor het bloeden. "Het kabinet moet snel maatregelen nemen die de vergunningverlening weer op gang brengen", zegt voorzitter Verhagen. Ook VNO-NCW en MKB Nederland vinden wat nu bedacht is nog niet genoeg.

Morgen voeren de bouw- en infra-ondernemers, onder wie ook baggeraars en hoveniers, actie op het Malieveld in Den Haag. De actievoerders nemen honderden voertuigen en machines mee waar nu niet mee kan worden gewerkt.

De voertuigen worden 's nachts vervoerd om files te voorkomen, laat de organisatie weten. Burgemeester Remkes van Den Haag trok een paar dagen geleden een verbod op zware voertuigen in. De parkeergarage onder het Malieveld kan een behoorlijk gewicht aan.

Verschillende ministers en Kamerleden zullen de demonstratie bezoeken. Henk Wijngaard en Bertus Staigerpaip verzorgen de muzikale optredens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl