Satellietbeeld van de schuilplaats van Baghdadi
NOS Nieuws

Hoe de Amerikanen Baghdadi te pakken kregen

Bij een militaire operatie hebben Amerikaanse troepen IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi gedood. Lees hier hoe de militaire operatie werd voorbereid en verliep.

De informanten

Ongeveer een maand geleden wordt duidelijk waar IS-leider Baghdadi zich schuilhoudt. Hij heeft zich volgens Iraakse militaire bronnen verschanst in de Syrische provincie Idlib.

Dat komt aan het licht als de Irakezen een van de vrouwen van Baghdadi, of een vrouw van een naaste medewerker (bronnen verschillen hierover van mening), arresteren. Deze vrouw blijkt een belangrijke informant. Via haar kunnen ze de Amerikanen coördinaten doorgeven van de schuilplaats van Baghdadi.

Ook de zwager van Baghdadi wordt opgepakt. Ook hij geeft, volgens een andere bron in het Iraakse leger, informatie over de verblijfplaats van Baghdadi. President Trump vertelt vandaag in een persconferentie dat de VS ook "nuttige informatie" krijgt van de Syrische Democratische Strijdkrachten.

De schuilplaats in Idlib

Volgens Trump wordt Baghdadi al een paar weken in de gaten gehouden en moesten twee of drie eerdere geplande missies worden afgeblazen omdat Baghdadi op het laatste moment zijn plannen verandert.

Donderdag hoort Trump dat Baghdadi in zijn schuilplaats in Idlib aanwezig is. Hij geeft zijn bevelhebbers de opdracht om uiterlijk vrijdagmorgen met een aanvalsplan te komen. Zaterdagochtend wordt duidelijk dat de operatie echt kan doorgaan.

Het doel van de militaire operatie is Baghdadi levend in handen te krijgen of, als dat niet lukt, hem te doden.

Bekijk hier hoe Trump bekendmaakt dat Baghdadi is gedood. De tekst gaat verder onder de video:

President Trump maakt bekend dat Baghdadi is gedood

De militaire operatie

De operatie begint op een militaire luchtmachtbasis in West-Irak. Amerikaanse militairen en honden vertrekken in acht helikopters naar de schuilplaats van Baghdadi in de Noord-Syrische provincie Idlib. De militairen worden ondersteund door militaire vliegtuigen en schepen. Aan boord van een van de helikopters is ook een militaire robot, die uiteindelijk niet gebruikt is.

Wanneer de helikopters de schuilplaats naderen, worden ze beschoten. De Amerikaanse militairen slagen erin de schutters uit te schakelen en kunnen veilig landen. Omdat ze boobytraps verwachten bij de enige toegangsdeur, besluiten ze een muur op te blazen. Een paar seconden later staan ze volgens Trump binnen.

Bekijk hier het verslag van een ooggetuige:

'Ga op de grond liggen, riepen ze'

Iedereen die aanwezig is geeft zich over of wordt gedood. Trump zegt dat er, na de inval, meer mensen dood dan levend zijn. Onder de doden zijn ook drie kinderen en twee vrouwen met bomvesten. Elf andere kinderen worden ongedeerd uit het huis gehaald en verschillende IS-strijders worden gevangengenomen.

De doodlopende tunnel

Baghdadi vlucht, volgens Trump, naar een ondergronds gedeelte van het complex en rent met drie van zijn kinderen een doodlopende tunnel in. Volgens minister van Defensie Esper, die de operatie samen met Trump en vicepresident Pence volgt in het Witte huis, roepen Amerikaanse militairen dat hij zich moet overgeven, maar Baghdadi weigert en rent, volgens Trump, "jammerend en huilend", verder de tunnel in.

De Amerikaanse troepen sturen honden achter hen aan. En wanneer hij het eind van de tunnel bereikt, op de hielen gezeten door de honden, blaast Baghdadi zich op met zijn bomvest en doodt daarmee zichzelf en zijn kinderen. Door de explosie stort de tunnel in.

Binnen 15 minuten na zijn dood wordt volgens de Amerikaanse president een dna-test afgenomen die aantoont dat het inderdaad om het lichaam van Baghdadi gaat.

De gewonden

In Baghdadi's schuilplaats nemen de militairen "zeer gevoelig materiaal" in beslag dat informatie biedt over de oorsprong van IS en toekomstige operaties. De hele operatie duurt volgens Trump ongeveer twee uur.

Bij de inval raken twee Amerikaanse militairen lichtgewond. Volgens de president zijn ze inmiddels weer aan het werk. Een militaire hond raakt zwaargewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl