Een vrouw maakt na het noodweer haar huis en spullen schoon
NOS NieuwsAangepast

Drie doden en veel schade door noodweer in Zuid-Frankrijk

Het noodweer van gisteren in Zuid-Frankrijk heeft aan drie mensen het leven gekost. Hoe dat is gebeurd is nog onduidelijk. 2000 brandweerlieden zijn ingeschakeld om de crisissituatie in acht departementen onder controle te krijgen.

Vooral de regio Languedoc is getroffen: er is veel overlast voor het verkeer. Spoorwegmaatschappij SNCF laat weten dat er tot 4 november geen treinen rijden van Montpellier naar Spanje en tussen Montpellier en Toulouse. Dat geldt ook voor de TGV naar Barcelona. Op sommige plaatsen is de rails verzakt of ondermijnd doordat het zand eronder is weggespoeld.

Ook het wegverkeer ondervindt nog last. Sommige lokale wegen zijn afgesloten, omdat de brandweer nog modder en omgewaaide bomen moet opruimen

Op sommige plekken veranderden wegen in rivieren, zoals hier te zien is.

Schade en wateroverlast na noodweer Zuid-Frankrijk

In Zuid-Frankrijk werden gisteren zes departementen getroffen door stortregen, onweer en harde wind. Straten liepen onder en van huizen en andere gebouwen werden daken weggeblazen.

"Het was onvoorstelbaar, ik heb zelden zo veel regen op hetzelfde moment zien vallen", zegt correspondent Peter Vermaas, die gisteren vanuit Zuid-Frankrijk naar Parijs reed.

De Franse overheid had begin deze week al 'vigilance orange' (code oranje) afgegeven. "Dat betekent dat je beter thuis kan blijven en bijvoorbeeld niet je auto uit een garage moet halen als het hard regent. In bergachtig gebied kan een garage heel snel onder water lopen", zegt Vermaas. "Daar zijn de afgelopen jaren vaak veel slachtoffers bij gevallen."

Het noodweer is bijna helemaal weggetrokken uit Frankrijk. Alleen op Corsica geldt nog code oranje. In het centrale en oostelijk deel van het eiland kan vandaag 150 millimeter regen vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl