RTV Utrecht

Boer Gert S. uit Werkhoven wordt verdacht van het stichten van niet één, maar drie branden en van het witwassen of verduisteren van geld. Hij blijft voorlopig vastzitten, bleek op een pro-formazitting in de rechtbank.

De ondernemer werd tot nu toe alleen verdacht van het stichten van brand in zijn boerderij in 't Goy in juni. Het Openbaar Ministerie blijkt hem nu ook als veroorzaker te zien van een brand in een huis in Cothen in 2018, van een brand op zijn terrein in Werkhoven in 2018 en van witwassen of verduistering van geld.

De boer zou in juni een brandbare vloeistof over een bed op de eerste verdieping van zijn boerderij gegoten hebben en dat vervolgens hebben aangestoken. De woning raakte daarbij zwaar beschadigd. Hij werd na dit incident aangehouden, maar al snel weer vrijgelaten.

Aangestoken

De advocaat van S. verklaarde voor de rechtszaak begon dat de boer de brand in 't Goy niet kan hebben aangestoken. "Hij was, toen de brand werd gemeld, al 75 minuten weg. Dat wordt bevestigd door camerabeelden, telefoongegevens, verklaringen van de therapeut en van zijn ex-partner Patricia die bij hem was. De sessie bij de therapeut is bovendien opgenomen. Daar is dus geen discussie over." Hij verwijt de recherche tunnelvisie, zo meldt RTV Utrecht.

Brand Cothen

In de rechtszaal bleek dat het Openbaar Ministerie de boer ook beschuldigt van de brand in Cothen een jaar eerder. Gert S. huurde die woning voor zijn werknemers en kocht het later. Voor de koopakte definitief was, ging het huis in vlammen op. De koop ging niet door en de eigenaar bleef met een uitgebrand huis zitten.

Ook zou hij op 16 november vorig jaar brand hebben veroorzaakt op zijn werkterrein in Werkhoven. Het Openbaar Ministerie zegt verder dat S. geld heeft witgewassen, maar het onderzoek daarnaar loopt nog. In de pro-formazitting vandaag wilde het OM hier verder niks over zeggen.

Nog vijf branden

De boer werd eerder al beschuldigd van het stichten van meerdere branden op zijn terrein in Werkhoven in 2018, maar het Openbaar Ministerie had te weinig bewijs om hem daarvoor vast te houden.

S. noemde eerder zijn seksuele geaardheid als reden voor de brandstichting. Ook een zakelijk conflict werd opgevoerd. De recherche zocht het naar eigen zeggen 'grondig' uit, maar vond geen bewijs in die richting.

RTV Utrecht meldt dat zowel zijn werknemers als zijn ex-partner blijven geloven in zijn onschuld. Volgens haar zou haar ex-man nooit zijn gezin in gevaar brengen of zijn levenswerk vernietigen. "Er zijn dieren omgekomen, waaronder onze waakhond Shadow. Dat vindt hij echt vreselijk."

De zaak gaat 8 januari verder.

STER reclame