Brandweer op het terrein van de boerderij in Werkhoven eind vorig jaar
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Voor de zesde keer brand bij boer uit Werkhoven

In het Utrechtse 't Goy heeft vanmiddag een uitslaande brand gewoed bij een fruitopslagbedrijf. Het gaat om een pand van een boer uit Werkhoven die eind vorig jaar meerdere keren te maken kreeg met branden in zijn schuren en woning.

Niemand raakte gewond en het vuur was snel onder controle. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

Eind vorig jaar woedde er vijf keer brand op het terrein van de boerderij in Werkhoven. De eerste vier branden braken uit in de schuren, de vijfde brand ontstond in de woning. Eerder zei de boer dat hij meerdere keren is bedreigd, ofwel omdat hij homo is ofwel wegens een zakelijk conflict.

Bedreigd

Zo vertelde hij eerder tegen RTV Utrecht dat hij twee jaar geleden uit de kast kwam. Naar eigen zeggen gingen hij en zijn vrouw in goed overleg uit elkaar. Toen hij een jongen die bij hem werkte wilde helpen met zijn thuissituatie, begonnen volgens hem de bedreigingen. Die zouden uit de orthodox-christelijke omgeving afkomstig zijn.

"Zo ben ik klemgereden en werd ik verschrikkelijk uitgescholden. Er werd gedacht dat ik die jongen had ontvoerd en dat ik hem zou 'besmetten met het homovirus'. Ik wilde hem alleen helpen. Hij was een prima medewerker en wilde mij juist buiten de familieproblemen houden", zei hij tegen de regionale omroep.

De boer zegt meer vijanden te hebben. Zijn bedrijf zou handelen in strijd met het bestemmingsplan en de boer moest op zoek naar een nieuwe plek om zijn bedrijf te kunnen vestigen. In 't Goy vond hij een kippenschuur en die wilde hij overnemen.

"Maar toen bleek de stal besmet met fipronil. Dat wist ik niet en daarom heb ik een claim van 1 miljoen euro bij de eigenaar neergelegd. Er is nooit een concrete bedreiging geuit maar als je bedenkt dat deze man vaker te maken heeft gehad met branden, en verzekeraars huiverig zijn om zaken met hem te doen, vind ik dat allemaal heel opvallend."

Hoofdverdachte

De politie gaat uit van brandstichting, maar het is nog altijd niet duidelijk wie er achter de serie branden zit. Vlak na de brand in de woning van afgelopen december werd de boer zelf aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Kort daarna werd hij vrijgelaten, maar de politie ziet hem nog altijd als verdachte.

De boer ontkent iets met de branden te maken te hebben.

Zijn advocaat zegt tegen RTV Utrecht dat de boer geschrokken is van de nieuwe brand en dat hij op dat moment niet in de buurt was van de woning. "Hij werkt graag mee aan het onderzoek van de politie en hoopt dat de verantwoordelijke snel wordt gepakt."

Advertentie via Ster.nl