Mason Mount
NOS Voetbal

Chelsea-revelatie Mount kwam bij Vitesse bijna altijd met iets geniaals

  • Martijn Visscher

  • Martijn Visscher

"Ik kwam Mason tegen in de gang toen hij een rondleiding kreeg van Mirjam, de teammanager. Toen ben ik mee gaan lopen en raakten we in gesprek. Hij praatte nogal snel, een beetje met een accent. Maar ik kon het op een gegeven moment wel volgen. We hadden al snel een klik."

Mitchell van Bergen herinnert zich zijn eerste kennismaking met de dan 18-jarige Mason Mount bij Vitesse maar al te goed. Twee talentvolle jonkies, die vastbesloten waren om door te breken, liepen elkaar tegen het lijf. Twee jonkies die in het seizoen 2017/2018 veelvuldig met elkaar optrokken.

"Mason kwam als huurling van Chelsea natuurlijk terecht in een ander land, met een andere cultuur. Dan is alles nieuw. Hij moest zijn draai zien te vinden en ik heb hem daarbij een beetje geholpen. Ik heb hem onder meer een paar keer meegenomen naar Oss, mijn stadje. Even een terrasje pakken, dat soort dingen. Volgens mij kon hij dat wel waarderen."

Mason Mount op het trainingsveld van Vitesse

Van Bergen, tegenwoordig flankspeler bij sc Heerenveen, zat onder Henk Fraser veelvuldig op de bank. Een plek waar aanvallende middenvelder Mount aanvankelijk ook genoegen mee moest nemen. "Hij was nogal chagrijnig als hij ernaast stond. Dan kon je hem maar beter met rust laten. Mason is een winnaar, die wil gewoon spelen. Dat was ook een kwestie van tijd bij Vitesse."

Dat zag ook Thomas Bruns, die in Arnhem de concurrentiestrijd met Mount moest aangaan. "Ik wist in eerste instantie alleen dat hij als het grootste talent van Chelsea werd beschouwd. Na een paar weken trainen op Papendal besefte ik dat daar niets van was gelogen. Mason had echt oog voor details en kon die moeiteloos inpassen in zijn spel. Elke prof ziet het spelletje in grote lijnen wel, maar de buitencategorie heeft net dat beetje extra."

De buitencategorie. Mount behoort daartoe, vindt ook Van Bergen. "Niet normaal. Ik heb zo ontzettend van hem genoten." Met een knipoog: "Al heb ik hem af en toe ook alle hoeken van het veld laten zien. Maar je zag gewoon dat hij een van de beteren was, zo niet de beste. Mason ziet veel van tevoren. Als hij de bal niet heeft, weet hij precies waar hij moet lopen en bij balbezit maakt hij gelijk de juiste keuzes. Met zijn kijkgedrag zit hij echt op hoog niveau."

Mason Mount viert een treffer namens Chelsea

Bruns, die later dat seizoen regelmatig plaats moest maken voor Mount, geeft nog een voorbeeld. "De manier waarop Mason bijvoorbeeld een bal achter de verdediging van de tegenstander kon leggen... Exact in de loop van een medespeler en op maat. Het lijkt simpel, maar is het niet. Met dat soort acties onderscheidde hij zichzelf van de rest."

Het was daarom niet zo gek dat Mount uitkwam op dertien goals en tien assists in 39 wedstrijden. Bruns kan, achteraf gezien, wel begrip opbrengen voor het verlies van zijn basisplek aan Mount. "Op dat moment was het natuurlijk teleurstellend, maar gezien zijn ontwikkeling niet geheel onlogisch. Hij kwam bijna altijd met iets geniaals en drukte gaandeweg zijn stempel op Vitesse."

Mount verkaste na het seizoen in Arnhem naar Derby County, om onder zijn idool Frank Lampard te spelen. Beiden werken nu weer samen bij Chelsea. Mount, inmiddels Engels international, is een van de revelaties van de Premier League en keert vanavond voor even terug in Nederland. Om het in de Champions League op te nemen tegen Ajax.

Van Bergen heeft nog altijd contact met Mount. "Na de wedstrijd van Heerenveen tegen Ajax stuurde hij het woord 'trots'. Dat was wel mooi. Ik kijk vanwege hem ook vaker naar Chelsea. Hij heeft daar zijn kans gekregen en gepakt. En ook bij het Engelse nationale team klopt hij nadrukkelijk aan de deur. Dat verbaast me niets."

Want dat Mount zich nog meer zal gaan manifesteren bij Chelsea en Engeland staat wel vast. Denkt ook Van Bergen. "Mason gaat de absolute top halen. In de Premier League wordt hij een complete speler en dan zie ik hem op termijn wel bij FC Barcelona of Real Madrid belanden. Ik denk dat hij daar wel past."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl