Boekpresentatie Cruijff doet de Kuip voor even opfleuren

Vroeger was alles beter. Dat credo geldt momenteel zeker bij Feyenoord. De club bivakkeert na het gelijkspel tegen Heracles Almelo in het rechterrijtje van de eredivisie en zicht op betere tijden lijkt er vooralsnog niet te zijn. Toch kon er gisteren wel weer even worden gelachen in de Kuip.

Reden daarvoor was dat veel oud-vedetten samen waren gekomen om de boekpresentatie bij te wonen van Het Laatste Seizoen. Een boek van Arthur van den Boogaard over het laatste voetbaljaar van Johan Cruijff, die in 1984 kampioen werd met Feyenoord en daarna stopte met voetballen.

Berghuis leider in de pers, maar niet op het veld

Die ploeg zat vol persoonlijkheden als Peter Houtman, Bennie Wijnstekers en Joop Hiele. Iets wat het huidige Feyenoord mist? "De jongens die zich in de pers voordoen als leiders moeten ook op het veld gaan opstaan. Dat doen ze niet", zegt Hiele.

De oud-doelman voegt daaraan toe: "En dan doel ik niet alleen op Steven Berghuis, er zijn wel meer jongens die meer kunnen brengen."

Houtman verwacht weinig meer van zijn club dit seizoen. "Tuurlijk, het zou best nog rechtgetrokken kunnen worden, maar je hebt al een dusdanige achterstand dat heel veel mensen hier bang zijn voor een rampzalig seizoen."

Wijnstekers: "Ik houd mijn hart vast."

Hiele heeft wel een oplossing: "In het eerste jaar dat Giovanni van Bronckhorst hier trainer was, werd er met Dick Advocaat een kapitein bijgezet. Ook toen ging het niet jofel."

De titel van Cruijff of de titel van Feyenoord?

Als de naam Johan Cruijff valt, is het chagrijn weer verdwenen bij de drie. Schrijver Van den Boogaard wil in zijn boek duidelijk maken dat de titel van 1984 niet alleen de titel van Cruijff was, maar van de hele ploeg.

Het kampioensteam van Feyenoord in 1984 ANP

De spelers gaan maar deels mee in de bewering dat het kampioenschap van 1984 niet de titel van Cruijff is. Wijnstekers: "Natuurlijk was het een teamprestatie, maar Johan was daarin wel een hele belangrijke schakel. Het is iets heel bijzonders als Feyenoord kampioen wordt. We hebben het laatst weer meegemaakt in 2017 en daarvoor was het achttien jaar geleden."

Houtman: "Johan was een slimme jongen. Hij zag heil in het Feyenoord van 1983/1984 en we kunnen nu wel zeggen dat hij dat goed gezien had."

STER reclame