Verzekeraars betrappen meer fraudeurs: 'Nog even dure tv opgeven bij inbraak'
Verzekeraars sporen steeds meer fraude op. Vorig jaar is 12.879 keer verzekeringsfraude vastgesteld, tegenover 11.540 in 2017, meldt het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV). Wel is het totale fraudebedrag een stuk lager dan een jaar eerder. In 2018 is voor 82 miljoen euro aan verzekeringsfraude ontdekt, in 2017 was dat 101 miljoen euro.
De fraudeurs geven bijvoorbeeld een verloren laptop op als gestolen of zetten een aanrijding in scène. Soms is de fraude eenvoudig te achterhalen. "Zo werd na een scooterongeluk door een vrouw nieuwe schoenen geclaimd, terwijl er een rekening voor mannenschoenen met een heel andere maat werd ingediend", zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.
Eerder verzamelde NOS op 3 in dit filmpje al een paar claims die later als fraude werden bestempeld:
Dagelijks zijn 450 fraude-onderzoekers bezig met het opsporen van verzekeringsfraude. De meeste fraude wordt gepleegd bij auto-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen, blijkt uit de cijfers van het CBV. Als er genoeg aanleiding is om iemand van fraude te verdenken, wordt een onderzoek gestart. Soms komen er ook tips binnen dat iemand valse claims maakt, zegt verzekeraar ASR.
Het herkennen van die verdachte claims is voor een groot deel geautomatiseerd, vertelt het Verbond van Verzekeraars. "Als iemand op de dag dat de autoverzekering ingaat een schadeclaim indient, wordt dat herkend door een algoritme." Dat kan betekenen dat iemand al schade had voordat de verzekering was afgesloten.
Zwarte lijst
De verzekeraars maken een onderscheid tussen 'opportunistische' fraudeurs en fraudeurs die zeer bedachtzaam te werk gaan. Opportunisten zijn bijvoorbeeld mensen die bij een inbraak 'ook nog even' een dure tv opgeven als gestolen, terwijl die niet gestolen is. "Dat is heel wat anders dan georganiseerde criminaliteit", aldus het Verbond.
Als er sprake is van ernstige fraude of georganiseerde criminaliteit, bijvoorbeeld als iemand een overval in scène heeft gezet, kan de fraudepleger op een 'waarschuwingslijst' komen te staan. Alle verzekeraars kunnen zo zien wat voor fraude iemand heeft gepleegd. Als je op die lijst staat, het zogenoemde externe verwijzingsregister, is het heel lastig om een andere verzekeraar te vinden.
Bij bijna 30 procent van alle onderzochte zaken wordt fraude aangetoond, maar er zijn ook fraudezaken die niet onderzocht worden. "Het is heel lastig om in te schatten hoeveel fraude er in totaal gepleegd wordt, maar ik denk dat we slechts het topje van de ijsberg kunnen zien", zegt de woordvoerder. "Veel mensen beseffen niet dat ze hier de dupe van zijn." Premiebetalers betalen mee aan elke claim, dus ook de valse. "Omgerekend kost dat iedereen tientallen euro's premie per jaar."