'Fraudeur ging op vakantie naar Zuid-Afrika en claimde een winterjas'
Aida Brands
redacteur Economie
Aida Brands
redacteur Economie
Nog nooit zijn zoveel mensen betrapt op verzekeringsfraude als vorig jaar, blijkt uit cijfers van de verzekeraars. En verzekeraars zien de gekste fraudegevallen voorbij komen.
"Een vakantieganger diende een claim in omdat zijn spullen waren gestolen in Zuid-Afrika. Hij claimde ook een 'gestolen' winterjas terwijl het hartje zomer was in Zuid-Afrika. Dat viel de verzekeraar wel op en uiteindelijk bleek dat de globetrotter veel meer spullen had opgegeven die niet gestolen waren. De claim van 7750 euro werd dan ook afgewezen", aldus het Verbond van Verzekeraars.
Het aantal mensen dat hun reisverzekeraar in de eerste helft van dit jaar probeerde op te lichten is verdubbeld in vergelijking met 2015. Vooral mensen tussen de 25 en 35 proberen zo de kosten van hun vakantie terug te verdienen. Dit doen ze bijvoorbeeld door het opgeven van duurdere merkspullen. Vooral Ray-Ban-zonnebrillen worden massaal opgegeven als gestolen tijdens een vakantie.
Het is volgens Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars niet zeker of het aantal fraudeurs ook daadwerkelijk toeneemt. "We weten alleen van de gevallen die we betrappen." De flinke toename kan ook te danken zijn aan de effectievere opsporingstechnieken van de verzekeraars.
Artificial intelligence
Zo experimenteert Aegon nu met artificial intelligence bij het opsporen van oplichters. "Onze data-analisten verzamelen alle schadedata en met behulp van algoritmes gaan ze op zoek naar afwijkingen en dus mogelijke fraudezaken", vertelt Ellen Timmer van Aegon.
Dit soort snelle opsporingsmethodes hebben als grootste voordeel dat de fraude-onderzoekskosten van de verzekeraars laag gehouden kunnen worden. "Wij gaan uit van het goede van onze klant. De meeste mensen frauderen niet. We willen de fraudegevallen daarom zo snel mogelijk afhandelen zodat we de premie laag kunnen houden", aldus Aegon.
Het was onmogelijk dat hij deze schade in één keer had opgelopen.
Verreweg de meeste fraude wordt gepleegd bij het aangeven van schade aan motoren en auto's. "Het gebeurt weleens dat mensen verschillende deuken en krassen aan hun auto opgeven als één ongeluk, terwijl duidelijk is dat die deuken niet in één keer zijn opgelopen", aldus Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars.
Ook Richard Snel, werkzaam bij een autoschadeherstelbedrijf, herkent het verhaal. "Onlangs hadden wij nog iemand op de stoep. De auto had beschadigingen aan verschillende kanten. Het was onmogelijk dat hij deze schade in één keer had opgelopen."
Het oplichten van een verzekeraar kan mensen duur komen te staan. Een fraudeur kan zo'n vier jaar op de zwarte lijst staan en het wordt daarmee bijzonder moeilijk gemaakt om een andere verzekeraar te vinden. Daarnaast kan ook een boete van 532 euro in rekening worden gebracht.