NOS Nieuws

Mogelijk nieuw middel om alzheimer te vertragen

Farmaceutisch bedrijf Biogen wil bij de Amerikaanse toezichthouder FDA goedkeuring vragen voor een middel tegen de ziekte van Alzheimer. Later dit jaar wil het bedrijf dat ook in Europa doen.

Alleen al het nieuws over de aanvraag leidt tot opgetogen reacties in zowel de medische wereld als bij beleggers. Ook Alzheimer Nederland is verheugd. "Dit is hopelijk een belangrijke stap in het onderzoek naar alzheimer. Een aanzet op weg naar het genezen of voorkomen van deze ziekte", zegt directeur Gerjoke Wilmink.

Er bestaan tot nu toe vier middelen tegen dementie. De ziekte is niet te genezen, maar wel te vertragen. Als het middel wordt goedgekeurd betekent dat dat er voor het eerst in vijftien jaar een nieuw medicijn op de markt komt tegen alzheimer. Dit voorjaar maakte Biogen nog bekend dat het onderzoek naar Aducanumab, zoals het middel heet, werd stopgezet omdat het geen effect leek te hebben.

Uit nieuwe gegevens blijkt evenwel dat het wel werkt bij patiënten die een hoge dosis kregen. De Amerikaanse en Europese toezichthouders kunnen deze analyse accepteren, maar het is ook denkbaar dat ze om nieuw onderzoek vragen. In dat geval kan het nog jaren duren voordat het medicijn op de markt komt. Registratie en beoordeling van een nieuw medicijn duurt al snel een tot anderhalf jaar en soms zelfs langer.

Biogen claimt zelf niet dat het middel alzheimer kan stoppen of genezen. Wel gaan patiënten die het krijgen minder snel achteruit bij het verrichten van mentale taken en dagelijkse handelingen. Het lijkt op basis van eerder onderzoek onwaarschijnlijk dat het werkt bij mensen die al in een verder gevorderd stadium van de ziekte zijn. Bovendien grijpt het in op een eiwit dat alleen voorkomt bij de ziekte van Alzheimer; andere vormen van dementie zijn er dus niet mee te behandelen.

Na het nieuws steeg het aandeel Biogen op de beurs van New York razendsnel met bijna 30 procent. Omdat er wereldwijd zo'n twintig miljoen mensen zijn die aan alzheimer lijden, kan een effectief middel zeer lucratief zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl