NOS Sport

Toussaint rijgt records aaneen: 'Ik moest wel meteen hard zwemmen'

Zwemrecords Toussaint maken moeder trots: 'Het was best emotioneel'

Het zijn succesvolle weken voor zwemster Kira Toussaint. Steeds als ze het bad induikt voor een wedstrijd, sneuvelt er wel weer een persoonlijk of Nederlands record.

Bij wedstrijden kortebaan in Amsterdam, afgelopen weekend, verbeterde Toussaint haar nationale records op de 50 en 100 meter rugslag. En eerder deze maand noteerde ze al toptijden bij wereldbekerwedstrijden in Boedapest en Berlijn.

"Ik weet zelf eigenlijk niet waarom het nu zo goed gaat", zegt de zwemster. "Wel kan ik vrijuit zwemmen. We zijn het seizoen begonnen met veel en goed trainen. Daardoor heb ik veel inhoud gekweekt."

Kira Toussaint

Dat ze vrijuit kan zwemmen, is vooral vanwege het feit dat Toussaint haar dopingzaak inmiddels ver achter zich heeft gelaten. In maart werd ze na maanden van onderzoek vrijgesproken van het gebruik van het verboden middel tulobuterol. Eind vorig jaar werd een minieme hoeveelheid van het middel aangetroffen na een wereldbekerwedstrijd in Peking. Het bleek - uiteindelijk - een misverstand.

"Toen die zaak klaar was, ben ik het zwemmen veel bewuster gaan benaderen. Ik ben me er meer van bewust dat het zomaar allemaal klaar kan zijn", zegt Toussaint.

"Ik krijg nu steeds de vraag waarom ik in het begin van het seizoen al zo hard zwem", vervolgt de 25-jarige rugslagspecialiste. "Om volgend jaar in de olympische finale een medaille te pakken, moest ik dit seizoen wel een stap zetten. Je moet wel meteen hard zwemmen. Ik denk dat er nog wel meer in zit."

Sneller dan haar moeder

Toussaint verbeterde vorige week in Berlijn nog een bijzonder record. Op de 200 meter rugslag was ze een halve seconde sneller dan de beste tijd van haar moeder: voormalig olympisch zwemkampioene Jolanda de Rover.

Jolanda de Rover tijdens de huldiging na haar gouden olympische race in 1984

Een opvallende prestatie, want de 200 meter - de afstand waarop haar moeder tijdens de Spelen van 1984 goud won - is niet de specialiteit van Toussaint. "Ik vind die afstand eigenlijk helemaal niet zo leuk. Veel te lang."

Emotioneel

Afgelopen weekend was De Rover in Amsterdam getuige van de snelle races van haar dochter. "De tranen schoten in mijn ogen. Het was best emotioneel", zegt de oud-zwemster.

"Ik gaf mijn moeder na de race een knuffel. Later hoorde ik dat ze ook had gehuild. Ik weet dat het is omdat ze trots is. Heel leuk", aldus Toussaint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl