NOS Sport

Zwemster Toussaint vrijgesproken van dopinggebruik

Zwemster Toussaint opgelucht: 'De nachtmerrie is eindelijk voorbij'

Zwemster Kira Toussaint staat niet langer onder verdenking van dopinggebruik. Toussaint testte op 2 november positief op het middel tulobuterol, nadat ze in Peking een wereldbeker over 50 meter rugslag had gewonnen.

Bij Toussaint werd een minieme hoeveelheid tulobuterol (0,000000001 gram) aangetroffen. Het middel staat op de dopinglijst en is bedoeld om de luchtwegen te verwijden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen sprake is van tulobuterolgebruik. Bij de dopingtest is verwarring ontstaan door andere, toegestane medicatie die door Toussaint wordt gebruikt.

'Fout bij dopingtest in China'

"De chemische structuur van het middel (dat Toussaint gebruikt, red.) lijkt heel erg op tulobuterol", zegt Toussaint. "Daardoor is bij de test in Peking een fout gemaakt, waardoor de medicatie zich heeft voorgedaan als tulobuterol."

"Daar zijn ze gelukkig achter gekomen. De test is daarna opnieuw gedaan, met een andere methode, en daaruit is gebleken dat er geen tulobuterol gevonden is."

Zwemster Kira Toussaint

Wat is Tulobuterol?

Tulobuterol is een medicijn dat wordt voorgeschreven aan mensen met een aandoening aan de luchtwegen, zoals astma. Het kan via een inhalator of pleister in het lichaam worden opgenomen. Het middel staat dus op de dopinglijst.

Toussaint, die zelf astma heeft, vertelde in november geen idee te hebben hoe de stof in haar lichaam terecht is gekomen. "Ik heb niets fout gedaan en kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik dit middel niet bewust heb genomen", zei ze toen.

Bekijk hieronder de video van afgelopen najaar waarin topsportarts Guido Vroemen de werking van het middel uitlegt.

De opluchting bij Toussaint was groot toen ze hoorde dat de Fina, de internationale zwemfederatie, de dopingzaak tegen haar had laten vallen.

"Ik heb lopen springen en gehuild, ik vond het zo bizar. We zouden morgen naar Lausanne gaan voor de zitting, maar die gaat gelukkig niet door. Het is onwerkelijk dat de nachtmerrie voorbij is."

Ik ben heel erg bang dat mensen mijn naam met doping blijven associëren.

Kira Toussaint

"In de sport is het woord doping echt dodelijk", vervolgt Toussaint. "Als je beschuldigd wordt, terwijl je weet dat je niks gedaan hebt, is heel moeilijk om mensen daarvan te overtuigen. Ik ben onschuldig en kan dat nu ook bewijzen, dat is heel fijn."

Toussaint hoopt dat ze haar carrière zonder problemen kan vervolgen. "Ik ben heel erg bang dat mensen mijn naam met doping blijven associëren. Dat is echt verschrikkelijk, ik wil nu ook tegen zo veel mogelijk mensen zeggen dat ik onschuldig ben."

Stappen tegen de Fina?

Daarnaast overweegt ze stappen tegen de Fina. "Zij hebben mij beschuldigd van iets wat ik niet gedaan heb en waar best wat consequenties aan zitten. We zijn daarmee bezig, maar het is voor later zorg. Ik ben nu vooral blij dat alles afgelopen is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl