Zwemster Kira Toussaint
NOS Sport

Dopingautoriteit: zeldzaam stofje bij zwemster Toussaint

De concentratie van de verboden stof tulobuterol die bij zwemster Kira Toussaint is aangetroffen, is laag. Dat zegt directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit over de zaak die donderdag boven water is gekomen. "En het is een uitzonderlijk stofje. Wereldwijd is het maar vijf keer aangetroffen bij een sporter."

Toussaint is bij een controle op 2 november in China positief bevonden en het resultaat van de contra-expertise was eveneens positief. De talentvolle zwemster heeft geen idee hoe ze de stof heeft binnengekregen. De gevonden concentratie is slechts vijf nanogram per milliliter, vergelijkbaar met een speldenknop in een zwembad.

Tulobuterol is een medicijn, dat helpt tegen aandoeningen aan de luchtwegen (bijvoorbeeld). Topsportarts Guido Vroemen legt de werking van het middel uit. "Door het middel wordt de spanning van het spierweefsel losser en gaat hij meer open staan", aldus Vroemen. "Dus als dat gebeurt, heb je weer voldoende ruimte om in en uit te ademen"

Topsportarts Vroemen geeft uitleg over vermeende doping Toussaint

Registratie

De zwemster heeft last van astma, maar heeft daar legale medicatie voor. Het middel is maar in zeven landen geregistreerd: China, Japan, Zuid-Korea, Bangladesh, Pakistan, Venezuela en Duitsland. Ram heeft geen verklaring waarom dat maar in zo weinig landen is.

Toussaint is niet geschorst door de internationale zwemfederatie FINA, die de zaak in afhandelt. "Als het om zware stoffen gaat (anabolen, epo) moet er altijd een schorsing worden uitgesproken. Bij de lichtere categorie stoffen is dat geen verplichting. De concentratie die bij Toussaint is aangetroffen, is weinig", zegt Ram.

Toussaint vol vraagtekens na positieve dopingtest

Procedure

Het dopingpanel van de FINA handelt de zaak-Toussaint zelf af. "Die start nu een tuchtprocedure. Toussaint krijgt de mogelijkheid een verweerschrift in te dienen. En waarschijnlijk zal er wel een hoorzitting, met eventueel deskundigen, plaatsvinden", vertelt Ram.

"Daarna volgt de uitspraak van de FINA. Toussaint kan daar, als ze dat wil, nog tegen in beroep bij het CAS. Er zullen wel termijnen worden gesteld, maar ik kan niet zeggen wanneer deze zaak wordt afgerond."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl