Chef-arts Cees-Rein van den Hoogenband van NOC*NSF hoopt sporters beter te kunnen informeren na het onderzoek
NOS Sport

NOC*NSF doet onderzoek naar vervuild vlees

Het is de angst van veel sporters: betrapt worden op dopinggebruik, terwijl daar geen sprake van is. Bijvoorbeeld door het eten van vervuild vlees met de verboden stof clenbuterol. NOC*NSF gaat daar nu zelf onderzoek naar doen, meldt de Volkskrant.

"Onze sporters vragen regelmatig om advies", vertelt chef-arts Cees-Rein van den Hoogenband van NOC*NSF. "Ze willen weten of ze veilig vlees kunnen eten als ze in het buitenland zijn voor een trainingskamp of wedstrijd. En in alle eerlijkheid: daar hebben we dan geen goed antwoord op. Niemand heeft het nog wetenschappelijk onderzocht."

Alberto Contador, meervoudig winnaar van een grote wielerronde, vertelde in 2010 op een inmiddels beroemde persconferentie ("cero, cero, cero... cinco") dat er een minimale hoeveelheid clenbuterol in zijn bloed was aangetroffen. Volgens de Spanjaard kwam dat door het eten van vervuild vlees.

"Dat zou kunnen", zegt Van den Hoogenband. "In Nederland heeft Rudi van Houts in het verleden zo'n probleem gehad." De mountainbiker werd later vrijgesproken. Van den Hoogenband: "We weten dat het een reëel risico is. Honderd procent uitsluiten kunnen we natuurlijk niet, maar we willen het risico tot een minimum beperken."

Vrijwillig

NOC*NSF gaat het onderzoek doen aan de hand van urinemonsters van atleten. "Maar ook begeleiders worden meegenomen. Allemaal anoniem, laat dat duidelijk zijn. De urine gaat naar een onafhankelijk laboratorium, dat gespecialiseerd is in het onderzoeken van vlees."

Het onderzoek is op vrijwillige basis. "We gaan er geen druk op uitoefenen. Pas als we voldoende samples hebben, is het onderzoek klaar. We hebben er geen tijdslimiet op gezet en moeten kijken hoe snel we conclusies kunnen trekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl