NOS Sport

Zwemster Toussaint test positief bij dopingcontrole

Toussaint vol vraagtekens na positieve dopingtest

Zwemster Kira Toussaint is betrapt op het gebruik van het verboden middel tulobuterol. De 24-jarige specialiste op de rugslag testte positief tijdens een dopingcontrole op 2 november bij wereldbekerwedstrijden in Peking. De contra-expertise leverde dezelfde testresultaten op.

Tulobuterol is een medicijn dat wordt voorgeschreven aan personen met een aandoening aan de luchtwegen, zoals astma, en kan via een inhalator of pleister in het lichaam worden opgenomen.

'Niet bewust genomen'

Toussaint zegt geen idee te hebben hoe de stof in haar lichaam terecht is gekomen. "Zelf heb ik astma en gebruik daarvoor andere medicatie. Deze medicatie is toegestaan", vertelt ze in een reactie aan de NOS. "Ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik dit middel niet bewust heb genomen."

Topsportarts Vroemen geeft uitleg over vermeende doping Toussaint

De zwemster is niet geschorst en in afwachting van het onderzoek van de internationale zwemfederatie FINA. Toussaint heeft een specialist in de arm genomen om te onderzoeken hoe de stof in haar lichaam is gekomen.

Toussaint kreeg het nieuws op 7 december via een brief van de FINA, vlak voor de start van de WK zwemmen in het Chinese Hangzhou (11-16 december), Toussaint vloog toen direct onder het mom van ziekte terug naar Nederland. Ze besloot uiteindelijk om zelf het nieuws naar buiten te brengen.

Opvolgster

De Amstelveense wordt in de Nederlandse zwemwereld beschouwd als een van de belangrijkste kandidaten om in de voetsporen te treden van toppers als Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk.

Toussaint heeft een sterk 2018 achter de rug. Ze won bij de EK langebaan in Glasgow twee keer zilver op de estafette en was tien keer de sterkste in de wereldbeker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl