Toussaint vol vraagtekens na positieve dopingtest

Zwemster Kira Toussaint is betrapt op het gebruik van het verboden middel tulobuterol. De 24-jarige specialiste op de rugslag testte positief tijdens een dopingcontrole op 2 november bij wereldbekerwedstrijden in Peking. De contra-expertise leverde dezelfde testresultaten op.

Tulobuterol is een medicijn dat wordt voorgeschreven aan personen met een aandoening aan de luchtwegen, zoals astma, en kan via een inhalator of pleister in het lichaam worden opgenomen.

'Niet bewust genomen'

Toussaint zegt geen idee te hebben hoe de stof in haar lichaam terecht is gekomen. "Zelf heb ik astma en gebruik daarvoor andere medicatie. Deze medicatie is toegestaan", vertelt ze in een reactie aan de NOS. "Ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik dit middel niet bewust heb genomen."

Topsportarts Vroemen geeft uitleg over vermeende doping Toussaint

De zwemster is niet geschorst en in afwachting van het onderzoek van de internationale zwemfederatie FINA. Toussaint heeft een specialist in de arm genomen om te onderzoeken hoe de stof in haar lichaam is gekomen.

Toussaint kreeg het nieuws op 7 december via een brief van de FINA, vlak voor de start van de WK zwemmen in het Chinese Hangzhou (11-16 december), Toussaint vloog toen direct onder het mom van ziekte terug naar Nederland. Ze besloot uiteindelijk om zelf het nieuws naar buiten te brengen.

Opvolgster

De Amstelveense wordt in de Nederlandse zwemwereld beschouwd als een van de belangrijkste kandidaten om in de voetsporen te treden van toppers als Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk.

Toussaint heeft een sterk 2018 achter de rug. Ze won bij de EK langebaan in Glasgow twee keer zilver op de estafette en was tien keer de sterkste in de wereldbeker.

profielfoto
kiratoussaint
Deze foto is gepost door kiratoussaint

I’m devastated and living in a nightmare. I’m innocent and I believe that the truth will reveal that! For my English statement read my comment: Vlak voor de start van het WK korte baan in Hangzhou kreeg ik op 7 december te horen dat ik positief ben getest op het middel: Tulobuterol. Het betrof een test van 2 november 2018 tijdens de World Cup in China. Tulobuterol is een stof die langdurig de luchtwegen verwijdt. Het medicijn kan via een inhalator of pleister het lichaam in komen, of zoals clenbuterol, via bijvoorbeeld vervuilde voeding. Zelf heb ik astma en gebruik daarvoor andere medicatie. Deze medicatie is toegestaan en heeft dezelfde werking als tulobuterol. Tulobuterol is naar verluidt niet verkrijgbaar in Europa. Het is in zeven voornamelijk Aziatische landen, waaronder China, wel verkrijgbaar. Het is voor mij volledig onbekend hoe deze stof in mijn lichaam terecht is gekomen. Zelf sta ik 100% voor een schone sport. Nog nooit in mijn leven ben ik in aanraking geweest met doping, of heb ik doping gebruikt. Ik ben altijd heel erg fel geweest in discussies over doping. Ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik dit middel niet bewust heb genomen. Doordat de bekendmaking van de positieve test vrijwel samenviel met de start van het WK, is besloten dat ik niet zou starten. Diezelfde avond zat ik in het vliegtuig terug naar huis. Het was zo onwerkelijk, ik heb de halve vlucht gehuild. Het voelde zó onrechtvaardig. Ik leefde al maanden naar dit toernooi toe, ik was supergoed in vorm en topfit, maar ik ging naar huis. Via de media heeft de KNZB gecommuniceerd dat ik 'ziek' naar huis was. Vandaag wil ik mijn verhaal delen met jullie, omdat ik onschuldig ben en heilig geloof dat de waarheid altijd het langste duurt. Ook vind ik het verschrikkelijk dat ik niet eerlijk kon vertellen waarom ik niet kon deelnemen aan het WK. De afgelopen weken waren een nachtmerrie voor mij, vooral toen het WK nog bezig was. De mensen om mij heen hebben mij enorm gesteund. Ook heb ik veel steun ervaren vanuit de KNZB. We zijn momenteel aan het onderzoeken hoe het middel in mijn lichaam terecht is gekomen. Omdat ik weet dat ik nooit iets heb gebruikt, vertrouw ik op goede afloop.

STER reclame