Wouda: 'Weet niet of Ranomi en Femke volgend WK weer meedoen'

De WK zwemmen kortebaan was met elf medailles een groot succes voor Nederland in China. Hoofdcoach Marcel Wouda sprak op de slotdag - vlak voor een gala waar de beste zwemmers van het jaar werden gekozen - zijn waardering uit voor blikvangers Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk.

"Bij alle medailles die we hebben gewonnen, hadden Ranomi en Femke een belangrijke rol", aldus Wouda. "Er gaan andere tijden aankomen. Het is nog maar de vraag of ze er bij het volgende WK in 2020 weer bij zijn, dus we hebben hiervan genoten."

Beide zwemsters staan al jaren aan de top. Kromowidjojo, die in Hangzhou drie keer individueel goud pakte en vijf medailles op de estafette, is 28 jaar oud. Heemskerk, die dezelfde vijf estafettemedailles binnensleepte en goed was voor drie individuele medailles, is al 31.

Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo tijdens de huldiging van de 100 meter vrije slag EPA

Aan de berichten dat Kromowidjojo zo kon schitteren omdat haar grote concurrente Sarah Sjöström niet meedeed, heeft Wouda geen boodschap. "Geen interessante discussie. Kijk eens hoeveel wereldrecords hier verbeterd zijn (op dertien afstanden, red.), het ging ontzettend hard."

De groep achter Kromowidjojo en Heemskerk

Wouda is dus een meer dan tevreden coach. De wetenschap dat de medailles werden vergaard door twee routiniers en dat de groep achter die twee vedetten nog niet wereldtop is, kan de bondscoach nog niet verontrusten.

"Arno Kamminga is er nog niet (hij werd twee keer zevende op de schoolslag, red.). Daar moeten we hard aan blijven werken en dat doen we ook. En we misten natuurlijk Kira Toussaint, die hier ook medaillekansen zou hebben gehad op de rugslag."

STER reclame