NOS NieuwsAangepast

'Wegloper Ruinerwold was mogelijk twee keer in Canada'

De 25-jarige zoon van het gezin dat ondergedoken leefde in het Drentse Ruinerwold werd mogelijk helemaal niet tegen zijn zin vastgehouden op de boerderij. De Telegraaf heeft berichten op Facebook en LinkedIn gevonden waaruit valt op te maken dat Jan dit jaar, maar ook in 2015, in de Canadese stad Toronto was.

Als dat klopt, schrijft de krant, ondersteunt dat het beeld dat Jan, en mogelijk ook de andere vijf kinderen, niet gevangen zaten in de boerderij. De vader van het gezin, Gerrit Jan van D., zit vast op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen en witwassen. Jan vroeg een week geleden hulp bij een dorpscafé, waarna de zaak aan het licht kwam.

Tante

In Facebookberichten die volgens De Telegraaf inmiddels zijn gewist, schrijft Jan in 2015 over z'n nieuwe baan in Toronto op de boerderij van zijn tante. In mei en juni van dit jaar is hij naar eigen zeggen opnieuw in Canada. Hij zegt in het Rouge National Urban Park te zijn geweest, volgens hem "een heel mooie, stille plek om na te denken en rustig te worden".

Volgens de krant valt dat op te maken uit berichten van Jan op LinkedIn. Daarin schrijft hij dat hij heeft gewerkt voor Native Creative Economy, een bedrijf dat op naam staat van Josef B., de Oostenrijker die de boerderij in Ruinerwold huurde. De 58-jarige B. werd al eerder aangehouden omdat hij niet meewerkte aan het politieonderzoek. Hij wordt inmiddels ook verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving en witwassen.

Sprake van interpretatieverschil

Ook bekenden van Gerrit Jan van D. zeggen dat hij zijn kinderen zeker niet tegen hun zin heeft vastgehouden. "Nederland moet weten dat zijn vrouw zestien jaar geleden is overleden aan kanker en dat hij zijn kinderen daarna al die jaren alleen heeft opgevoed. Hoe had hij hen opgesloten kunnen houden? Hij kan amper lopen", zegt een Amerikaanse Facebookvriend van Van D. in het AD.

Andere bekenden van Van D. zeggen ook dat ze niet begrijpen waarom hij wordt verdacht van vrijheidsberoving en mishandeling van zijn gezin. "Ik denk dat hier sprake is van een interpretatieverschil", zegt een Albanese Facebookvriend. "Als je iets hebt wat je dierbaar is, doe je er alles aan om dat te beschermen. De kinderen van John hebben altijd de mogelijkheid gehad om het huis te verlaten."

De vader van het gezin dat jaren geïsoleerd leefde in een boerderij in Ruinerwold predikte zijn eigen evangelie, bleek gisteren. Ook dook een video op uit 2015, waarin hij op een zelfgemaakte, houten roeimachine zit.

Vader Ruinerwold te zien in een video uit 2015

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl