1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

GGD's vragen aandacht voor mogelijke gezondheidsschade klimaatplannen

GGD's in Nederland bevelen de minister aan om bij alle afwegingen ook te letten op mogelijke gezondheidseffecten van het klimaatbeleid. In een brief aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vragen ze aandacht voor enkele risico's die bestaan bij de plannen van het kabinet.

Het klimaatbeleid levert een bijdrage aan de gezondheid en sommige maatregelen zullen zelfs direct tot grote gezondheidswinst leiden, stelt de overkoepelende organisatie GGD GHOR. Maar sommige maatregelen hebben ook neveneffecten die een risico kunnen vormen voor de gezondheid. De GGD roept daarom op om de ministeries van Volksgezondheid en Infrastructuur en Waterstaat ook te betrekken bij het ontwikkelen van de klimaatplannen.

"We weten uit onderzoek bijvoorbeeld dat omwonenden van windmolenparken geluidshinder ervaren", zegt Arthur van Iersel, adviseur bij de GGD, in het AD. "Daar moet het Rijk rekening mee houden." Ook geeft hij warmtepompen als voorbeeld. Vereisten over geluidsoverlast zouden ontbreken.

Biomassa

De grootste zorgen zijn er rond biomassa. Er zijn miljarden euro's voor subsidie gereserveerd voor de bouw van honderden installaties, maar de vragen over die vorm van energieopwekking stapelen zich op. Begin deze maand stelden onderzoekers van de Europese koepelorganisatie voor de wetenschap EASAC dat het verbranden van hout in centrales niet duurzaam is.

In april van dit jaar zei het RIVM dat er meer onderzoek nodig is. Ondertussen zijn er op steeds meer plekken burgercomités die zich verzetten tegen de bouw van biomassacentrales in de buurt.

De GGD zegt niet tegen biomassa te zijn. "Maar we moeten wel weten wat precies de effecten op de gezondheid zijn", aldus Van Iersel. "De ervaringen met grootschalige biomassa zijn beperkt. We weten niet precies hoe groot de uitstoot is en waar die neerslaat. Dat moet je van tevoren weten. Je kunt beter vooraf goed nadenken, dan achteraf spijt krijgen van de dingen die je hebt gedaan."

De brief van de GGD's aan de minister is een reactie op de uitnodiging van de regering aan burgers en organisaties om hun visie op de voorgenomen klimaatplannen te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl