Een folder van een eerdere campagne
NOS NieuwsAangepast

Helft Nederlanders heeft donorkeuze (nog) niet vastgelegd

Sinds de donorwet begin 2018 is aangenomen hebben een half miljoen mensen hun keuze laten vastleggen in het donorregister. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft (nog) niet laten weten of ze hun organen willen afstaan na het overlijden.

Bijna 6,7 miljoen (44 procent) Nederlanders van 12 jaar en ouder hebben op dit moment hun keuze laten registreren in het donorregister. Dat zijn er 508.000 meer dan in februari 2018 toen de nieuwe wet werd aangenomen. Meer dan de helft (3.8 miljoen) van hen is donor. Ruim 2,1 miljoen mensen geven aan geen donor te willen zijn en ruim 750.000 Nederlanders laten de keuze aan nabestaanden.

Persoonlijke afweging

Op 1 juli volgend jaar gaat de donorwet in. Volwassenen moeten dan expliciet hebben laten weten wat ze willen na hun dood. Anders wordt ervan uitgegaan dat de organen voor transplantatie mogen worden gebruikt.

Minister Bruins voor Medische Zorg benadrukt het belang van registratie. "Er zijn nu dagelijks situaties waarbij nabestaanden bij het plotselinge overlijden van een naaste niet weten of diegene organen wilde afstaan. Of je wel of geen toestemming geeft, is een persoonlijke afweging. Het is een moeilijk onderwerp, maar het is belangrijk dat iedereen hier goed over nadenkt en de keuze voor 1 juli 2020 invult."

Brabant het vaakst, Flevoland het minst

Uit de cijfers blijkt dat mannen (31 procent) iets vaker dan vrouwen (29 procent) bezwaar maken tegen orgaandonatie. Er zijn ook regionale verschillen. Brabanders zijn met 60 procent het vaakst als donor geregistreerd terwijl slechts 38 procent van de inwoners van Flevoland organen af wil staan na het overlijden.

Om meer mensen hun keuze via donorregister.nl te laten vastleggen, start deze week een nieuwe landelijke campagne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl