Boeren demonstreerden afgelopen week op het Malieveld in Den Haag tegen het stikstofbeleid van het kabinet
NOS Nieuws

Na boeren gaan ook bouwers, baggeraars en grondverzetters naar Den Haag

Den Haag kan zich opmaken voor opnieuw een mogelijk grote demonstratie tegen het kabinet. Bouw- en infra-ondernemers hebben voor woensdag 30 oktober een landelijke actiedag aangekondigd, die moet plaatsvinden op het Malieveld. Op Facebook hebben zich in een paar dagen al meer dan duizend deelnemers gemeld en vele duizenden mensen zijn geïnteresseerd.

Het protest richt zich, net als bij de boeren die afgelopen week de Hofstad platlegden, tegen de stikstofregels, maar vooral tegen een nog groter probleem voor de bouwsector: PFAS. Die giftige stoffengroep bestaat uit 6000 stoffen, waarvan 1500 mogelijk kankerverwekkend zijn. Door een norm die staatssecretaris Van Veldhoven afgelopen zomer stelde, mag een groot deel van de grond, slib of zand niet meer worden afgegraven of getransporteerd totdat door onderzoek duidelijk wordt hoe schadelijk PFAS eigenlijk is.

We gaan duidelijk maken dat er heel snel iets moet gebeuren.

Klaas Kooiker, initiatiefnemer actiedag

"In afwachting van die onderzoeken hebben ze gewoon de hele bouw en infra stilgelegd", zegt grondverzetter Klaas Kooiker. Hij is een van de initiatiefnemers van de actiedag. "Het samenvallen van stikstof- en PFAS-regels levert enorm veel vertraging op. We merken nu vooral dat het rustig wordt met de aanvragen. Werken die al lopen, worden óf stilgelegd óf het afvoeren van de grond wordt tien keer duurder."

Kooiker wil inhoudelijk nog niets zeggen over de demonstratie in Den Haag. "We gaan duidelijk maken aan de regering dat er heel snel iets moet gebeuren. Wij willen dat PFAS eerst goed wordt onderzocht voordat alles op slot gaat. Dat moet met spoed gebeuren."

Het RIVM-onderzoek naar PFAS is pas ergens volgend jaar afgerond. Tot die tijd zal Van Veldhoven de norm niet aanpassen, zei ze eerder. Wel beloofde ze het gesprek met de bouwsector aan te gaan. "We gaan ervoor zorgen dat projecten niet onnodig stilliggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl