NOS Sport

Kipchumba wint marathon Amsterdam, Nageeye mist podium en record

Kipchumba zegeviert in marathon Amsterdam, Nageeye negende

Vincent Kipchumba heeft de 44ste marathon van Amsterdam op zijn naam geschreven. De 29-jarige Keniaan finishte na 42 kilometer en 195 meter in 2 uur, 5 minuten en 9 seconden in het Olympisch Stadion.

Kipchumba bleef de Ethiopiër Solomon Deksisa (2.05.16) en de Keniaan Elisha Rotich (2.05.18) voor. Het parcoursrecord van Lawrence Cherono van vorig jaar (2.04.06) bleef overeind. De Ethiopische Degitu Azimeraw liep bij de vrouwen wel een dik parcoursrecord met 2.19.26

Nageeye negende

De Nederlander Abdi Nageeye kon de hoge verwachtingen niet inlossen. De 30-jarige atleet had in Amsterdam zijn zinnen gezet op een podiumplaats en een Nederlands record, maar kon niet voor de tweede keer dit jaar pieken op de marathon.

In april bracht Nageeye in Rotterdam het Nederlands record op 2.06.17, maar in de hoofdstad moest hij zondag ondanks een voortvarend begin aardig inleveren op die tijd.

Nageeye na marathon Amsterdam : 'Lag aan het lichaam, niet aan conditie'

Nageeye was na de start meegegaan in de eerste groep toplopers, maar moest de kopgroep na twintig kilometer laten lopen. "Ik kreeg al na tien kilometer last van mijn hamstrings. Het werd voor mij uiteindelijk overleven", legde hij later uit. Uiteindelijk finishte hij als negende in 2.07.39, zijn tweede tijd ooit.

Nationale titel

Nageeye veroverde wel de Nederlandse titel. Frank Futselaar veroverde met een dik persoonlijk record van 2.14.08 zilver. Het brons was voor Roel Wijmenga in 2.19.55.

De beslissing in de mannenwedstrijd viel laat. Na 25 kilometer was de aanvankelijk kopgroep van achttien al teruggebracht naar twaalf. Tien kilometer verder waren er vooraan nog negen lopers over.

Uiteindelijk streden Kipchumba, Deksisa (vorig jaar derde in Amsterdam) en Rotich om de zege. Kipchuma, die vorig jaar de marathon van Eindhoven op zijn naam bracht en dit jaar in Wenen ook al de sterkste was, maakte in de slotkilometer de sterkste indruk. In de buurt van het Olympisch stadion liet hij zijn laatste rivaal Deksisa achter.

Ethiopisch podium bij de vrouwen

Degitu Azimeraw voerde een volledig Ethiopisch podium bij de vrouwen aan. Ze haalde met 2.19.26 bijna twee minuten van het parcoursrecord af. Dat stond sinds 2012 met 2.21.09 op naam van Meseret Hailu. Tigist Girma (2.19.52) en Azmera Gebru (2.20.48) maakten het podium compleet. Ook zijn bleven nog onder het oude parcoursrecord.

Nederlandse titel

Bo Ummels veroverde de nationale titel bij de vrouwen. De 26-jarige debutante op de marathon finishte als achtste in 2.32.34.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl