NOS Sport

Kipserem snelste ooit in Rotterdam, Nageeye verpulvert Nederlands record

Kipserem ontzettend rap in Rotterdam Marathon

De 39ste editie van de Rotterdam Marathon is een prooi geworden voor Marius Kipserem. De 30-jarige Keniaan, ook winnaar in 2016, zegevierde in een knappe tijd van 2.04.11.

Daarmee verbrak hij het parcoursrecord van Duncan Kibet, die in 2009 2.04.27 liep.

Abdi Nageeye viel met een vierde plaats net buiten het podium, maar scherpte zijn nationale toptijd wel aan. De Nederlander snoepte met 2.06.17 bijna twee minuten van zijn in oktober 2017 best gelopen prestatie af (2.08.16).

'Keihard getraind'

Nageeye, die in het begin van de race wat last had van steken in zijn zij, toonde zich na afloop uiteraard tevreden. "Dit is ongelooflijk. Hier heb ik heel hard voor getraind. Na 32, 33 kilometer voelde ik mijn hamstring en moest ik het wat rustig aan doen. Maar wat ben ik blij. Ik heb gedurfd gelopen."

Het ongemak in zijn zij, dat hem in de beginfase parten speelde, speelde gelukkig geen rol van betekenis meer later in de wedstrijd. "Ik heb een heel goede fysiotherapeut en die zei: 'je moet gewoon keihard drukken en blijven ademen'. En elke keer als ik dat deed, was het meteen weg."

Nageeye maakte lang deel uit van een kopgroep, met daarin toppers als Kipserem, Emanuel Saina, Vincent Rono en Josphat Roit. Het tempo lag hoog met een tussentijd van 1.02.16 halverwege.

De vier Kenianen maakten zich na ongeveer 30 kilometer los van de rest. Kipserem en Saina bleven over en eerstgenoemde maakte het daarna gedecideerd af. De Turk Kaan Özbilen werd tweede, voor Saina.

Khalid Choukoud werd twaalfde en was daarmee ontzettend blij. In de twee voorgaande edities had hij moeten opgeven en dacht hij zelfs aan stoppen met marathonlopen, ditmaal haalde hij de finish in een tijd van 2.13.41.

"Een van de mooiste marathons die ik ooit heb gelopen", zei de opgeluchte atleet. "Ik had het echt heel moeilijk, vorig jaar zei ik nog dat ik geen marathon meer wilde lopen en nu loop ik toch een toptijd", aldus Choukoud die ook de olympische limiet wil halen voor de Spelen in Tokio.

Vrouwen

De Ethiopische Ashete Bekere kwam bij de vrouwen als eerste over de meet, in een tijd van 2.22.55. Na 30 kilometer liep ze weg bij de Keniaanse Stella Barsosio, die tweede werd in 2.23.36. De Amerikaanse Aliphine Tuliamuk werd derde in 2.26.50.

Abdi Nageeye

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl