Een betoger zwaait met de onofficiële vlag van Catalonië EPA

De Catalaanse politie heeft vrijdagavond en -nacht zeker 51 mensen opgepakt bij rumoerig verlopen demonstraties in verschillende grote steden. In Barcelona gingen gisteren volgens de politie zo'n 525.000 mensen de straat op. Ook in Tarragona, Lleida und Girona waren betogingen. Bij de rellen zijn zeker 89 mensen gewond geraakt, onder wie ook agenten en journalisten.

Volgens een woordvoerder van de Catalaanse politiedienst Mossos zitten onder de arrestanten niet alleen Spanjaarden, maar ook Britten, Marokkanen en Roemenen. De Spaanse televisiezender La Sexta meldde gisteravond dat ook Nederlandse relschoppers bij de protesten in de stad betrokken zijn. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er onder de arrestanten geen Nederlanders zijn.

Harde confrontaties

Het is de hele week al onrustig in Catalonië na de veroordeling maandag van een aantal separatistische leiders, maar zo roerig als gisteravond was het nog niet. Veel demonstranten waren gemaskerd. Honderden zochten de confrontatie met de politie. Ze bekogelden agenten met stenen, blikken en flessen en staken vuilnisbakken in brand.

De politie gebruikte traangas, rookgranaten en schuimrubber kogels om de menigte uiteen te drijven. Ook werd een waterkanon ingezet, waarmee vooral de vele brandjes werden geblust. Op tv waren beelden te zien van een politieman die bewusteloos door zijn collega's werd weggedragen. Onduidelijk is hoe hij eraan toe is.

Correspondent Rop Zoutberg zag hoe het in Barcelona uit de hand liep:

Rop Zoutberg: 'Mooie dag eindigt toch weer met rellen'

De Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft het geweld veroordeeld. "Dit zijn natuurlijk geen separatisten, maar vandalen", zei minister Buch, die lid is van een pro-separatistische partij.

Sinds het begin van de betogingen waren al 128 demonstranten gearresteerd. Vanwege de onrust zijn politiekorpsen uit heel Spanje naar Barcelona gestuurd. Veel winkels zijn dicht, evenals de beroemdste toeristische trekpleister, de Sagrada Familia. Het openbaar vervoer ligt plat. Op het vliegveld van Barcelona, in het nabijgelegen El Prat de Llobregat, zijn gisteren bijna zestig vluchten afgeblazen.

STER reclame