ANP
NOS NieuwsAangepast

Haagse vreugdevuren niet hoger dan 10 meter: 'Het is dit, of nee'

Het is "ondenkbaar" dat vreugdevuren op het strand in Duindorp en Scheveningen komende jaarwisseling hoger kunnen worden dan de brandweer adviseert. Dat zei waarnemend burgemeester Remkes bij zijn eerste raadsvergadering. Het advies van de brandweer is om de brandstapels maximaal 10 bij 10 bij 10 meter te laten worden, zei hij. "Het is dit, of nee."

De vreugdevuren, die ooit ontstaan zijn om ordeverstoringen bij de Haagse jaarwisseling te voorkomen, liepen afgelopen jaarwisseling volledig uit de hand. De stapels waren met 45 en 48 meter een stuk hoger dan was toegestaan en er ontstond een enorme vonkenregen die in Scheveningen forse brandschade veroorzaakte.

Een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de vreugdevuren leidde begin deze maand tot het opstappen van Pauline Krikke als burgemeester van Den Haag. In het rapport stond onder meer dat de gemeente wist dat de bouwers zich niet aan de afspraken hielden, maar dat er desondanks niet werd ingegrepen.

Bekijk hier beelden van de vonkenregen in Scheveningen:

Vonkenregen in Scheveningen

Ook bij het debat van vanavond benadrukten raadsleden dat Scheveningen afgelopen jaarwisseling aan een ramp is ontsnapt. De raad en Remkes zijn het erover eens dat de situatie van vorig jaar koste wat kost voorkomen moet worden.

Afgelopen jaar probeerden Scheveningen en Duindorp nog als eerste de 35 meter hoogte te bereiken. Daar gingen ze beide overheen. "Het wedstrijdelement eruit halen lijkt mij heel verstandig", zei Remkes daarover. "Dit heeft tot heel ongezonde toestanden geleid."

Vergunningen

Vrijdag gaat Remkes in gesprek met vertegenwoordigers van de twee stichtingen die ook dit jaar weer vreugdevuren willen aansteken op oudejaarsavond. Hij neemt het advies van de brandweer over bij de gesprekken met de bouwers.

De bouwers in Scheveningen hebben al een vergunning aangevraagd. In Duindorp is dat volgens Remkes nog niet gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl