NOS Nieuws

ChristenUnie: ga met Prinsjesdag het land in

De Glazen Koets en de troonrede niet in Den Haag, maar in Groningen, Middelburg of Maastricht. Met dat idee komt de ChristenUnie vandaag. Als het Binnenhof vanaf 2021 niet meer beschikbaar is vanwege de renovatie, zou Prinsjesdag steeds in verschillende provinciehoofdsteden gehouden moeten worden.

"Ik zou het een heel mooi idee vinden, ook om de democratie dichter bij de mensen te brengen", zegt partijleider Segers van de kleinste regeringspartij. "Het heeft natuurlijk nogal wat voeten in aarde, maar ik zeg: ga er eens naar kijken."

Komend jaar is de Ridderzaal nog beschikbaar voor de gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer waar koning Willem-Alexander de troonrede voorleest. Maar daarna moet het parlement voor zeker vier jaar op zoek naar een alternatief.

Denk aan regio's die nu het gevoel hebben dat Den Haag ver weg is, dat de politiek ver weg is.

Gert-Jan Segers over Prinsjesdag in het land

Er wordt gedacht aan het verplaatsen van de bijeenkomst naar de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag, vlak bij het Binnenhof. Maar volgens Segers is een 'rondreizend circus' ook iets om te onderzoeken.

"Hoe mooi zou het zijn als Den Haag naar de mensen toekomt? Denk aan regio's die nu het gevoel hebben dat Den Haag ver weg is, dat de politiek ver weg is."

Voorzitter Eerste Kamer

Segers zal zijn voorstel morgen ook doen als de Tweede Kamer de begrotingen van het ministerie van Algemene Zaken en het Koninklijk Huis bespreekt. Maar de Tweede Kamer gaat er niet over, wel voorzitter Jan Anthonie Bruijn van de Eerste Kamer. Hij zit ook de gezamenlijke vergadering op Prinsjesdag voor.

De ChristenUnie-leider heeft Bruijn gebeld. "Zijn eerste reactie was: mooi idee, maar...., en toen kwamen de praktische bezwaren." Maar daar laat Segers zich niet door afschrikken: "Soms moet je gewoon beginnen bij de droom, en dan kijken of het toch gewoon werkelijkheid kan worden."

CDA: onzalig plan

Coalitiepartner CDA ziet niets in het idee van Segers om met Prinsjesdag het land in te trekken. Kamerlid Chris van Dam noemt het een 'onzalig plan'. Hij vindt dat Prinsjesdag alleen in noodgevallen ergens anders dan in Den Haag gehouden moet worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl