ANP
NOS Nieuws

Prinsjesdag tijdens verbouwing waarschijnlijk niet in Ridderzaal

Het ziet ernaar uit dat tijdens de verbouwing van het Binnenhof Prinsjesdag niet in de Ridderzaal wordt gehouden, maar op een andere plek in Den Haag.

De gebouwen aan het Binnenhof worden over een paar jaar ingrijpend gerenoveerd. Er zijn allerlei varianten besproken, maar het lijkt erop dat het hele Binnenhof 5,5 jaar dichtgaat en dat dus niet eerst het ene gebouw wordt aangepakt en daarna het andere.

Minister Blok wilde een uitzondering maken voor Prinsjesdag: tijdens de verbouwing zou de koning net als anders de Troonrede moeten voorlezen in de Ridderzaal.

Tijdverlies

Maar de Tweede Kamer wil een andere plek en Blok zal zich daar niet tegen verzetten. Een ruime Kamermeerderheid van in elk geval VVD, PvdA, SP en 50Plus vindt dat doorgaan van Prinsjesdag in de Ridderzaal tijdverlies oplevert voor de verbouwing. Bovendien zou het afbreuk zou doen aan de feestelijke sfeer, want tijdens de renovatie wordt op het Binnenhof geen publiek toegelaten.

De voorzitter van de Verenigde Vergadering, dat is de voorzitter van de Eerste Kamer, zou een alternatieve plek moeten aanwijzen. Als mogelijkheid wordt vaak de Grote Kerk in Den Haag genoemd.

Historische locatie

Blok herhaalde vandaag dat hij de Ridderzaal een mooie historische locatie vindt. Maar hij benadrukte dat het parlement de organisator is van Prinsjesdag en zei dat hij zich bij de wens van de Kamer zal neerleggen.

De woordvoerder van Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol laat weten dat die zich in de oproep van de Tweede Kamer over de locatie kan vinden.

'Prinsjesdag op een andere plek in Den Haag'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl