NOS Nieuws

Binnenhof definitief voor vijf jaar dicht

  • ANP
    Alle bewoners van het Binnenhof moeten over vier jaar hun koffers pakken.

Het Binnenhof-complex gaat ondanks verzet van allerlei partijen definitief voor vijf jaar op slot. Regeringspartij PvdA is vandaag in de fractievergadering akkoord gegaan met het kabinetsplan om het parlement voor vijf jaar te verplaatsen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De VVD was al eerder positief over het plan van minister Blok voor Wonen omdat het korter duurt en goedkoper is dan de variant waarbij de Tweede Kamer tijdens de verbouwing op het Binnenhof blijft.

De PvdA is daar nu ook van overtuigd en daarmee is er een meerderheid in de Tweede Kamer. "De PvdA kiest voor de kortste en minst dure variant", zegt PvdA-Kamerlid Wolbert. "Als we anderen vragen sober om te gaan met belastinggeld, dan doen wij dat ook."

Bouwpersoneel

De PvdA wil wel dat het Binnenhof duurzaam wordt verbouwd en goed toegankelijk blijft voor mensen met een beperking. Het bouwpersoneel moet ook een goed arbeidscontract krijgen, zegt Wolbert.

Volgens het kabinetsplan duurt de verbouwing 5,5 jaar en kost het 475 miljoen euro. In het alternatieve plan is de verbouwing 125 miljoen euro duurder, en duurt het 13 jaar. De Kamerleden hoeven dan niet te verkassen.

Als we anderen vragen sober om te gaan met belastinggeld, dan doen wij dat ook."

PvdA-Kamerlid Wolbert

In de Eerste en Tweede Kamer verzetten verschillende partijen zich tegen een ingrijpende verhuizing voor vijf jaar. De voorzitter van de Eerste Kamer Broekers-Knol vindt het verbijsterend dat Kamerleden het "symbool van de parlementaire democratie" moeten verlaten.

Verjagen

In de Tweede Kamer voelen oppositiepartijen D66 en de SP niets voor het kabinetsplan. De partijen denken dat het historische complex ook in delen aangepakt kan worden. "Wij laten ons door een projectontwikkelaar niet verjagen van het Binnenhof", zegt SP-Kamerlid Van Raak.

Bij een hoorzitting hebben enkele architecten ook gezegd dat een gefaseerde aanpak heel goed kan. Tegenstanders vrezen ook voor een 'Rijksmuseum-drama'. Het Amsterdamse museum zou door de Rijksgebouwendienst in 4,5 jaar verbouwd worden. Het werd tien jaar.

  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP

De sluiting van het Binnenhof start in 2020 en dan gaan alle parlementariërs naar de Apenrots, het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken bij het Centraal Station. De ambtenaren van het ministerie van Algemene Zaken gaan naar het gebouw van de Hoge Raad. De Ridderzaal is op Prinsjesdag wel open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl