Het Binnenhof tijdens Prinsjesdag dit jaar

Verzet groeit tegen sluiting Binnenhof

In de Eerste en Tweede Kamer groeit het verzet tegen het plan om het Binnenhof voor meer dan vijf jaar te sluiten voor een grondige renovatie. De Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van de premier worden dan in andere gebouwen ondergebracht.

Voorzitter van de Eerste Kamer Broekers-Knol heeft er heel veel moeite mee en is "zeer verbijsterd". "Het Binnenhof is het symbool van de parlementaire democratie. Dat we er voor een jaartje uit moeten voor een ingrijpende renovatie is prima. Maar bijna zes jaar is erg lang."

Niet overtuigd

Tweede Kamerlid Koolmees van D66 spreekt van absurde verbouwplannen. "Vorige week kostte het nog 200 miljoen euro, nu is dat ineens 500 tot 600 miljoen. En dan de verplaatsing van het parlement voor vijf jaar: ik ben niet overtuigd."

"Het mag best wat meer kosten om het parlement in deze gebouwen te laten zitten", zegt CU-Kamerlid Segers. "Burgers begrijpen het vast beter als we daarnaast ook de kosten over veel meer jaren uitsmeren."

PvdA-Kamerlid Arib: "Het parlement is een belangrijk instituut voor kinderen en scholen. Dit zijn hier, na Madurodam, de meest bezochte gebouwen. Maar tegelijkertijd moet er ook veel gebeuren." Arib vindt dat ook de politiek zich moet houden aan bouwregels en veiligheidsvoorschriften. Verder wil zij niet inhoudelijk reageren op de plannen die nog niet openbaar zijn gemaakt.

Vochtplekken

In februari werd bekend dat er van alles schort aan de voor een deel eeuwenoude gebouwen: installaties, ICT-systemen, liften en cv-installaties zijn verouderd. Er zitten scheuren en vochtplekken in de muren en de brandweer wil vanwege blootliggende bedrading en overvolle kabelgoten de Tweede Kamer het liefst sluiten.

De commissie-Spies heeft berekend dat een volledige sluiting de beste, snelste en goedkoopste oplossing is. Het kost dan tussen de 500 en 600 miljoen euro, terwijl een verbouwing in verschillende fasen zo'n 125 miljoen euro meer kost. Dan zijn de bouwvakkers zo'n 13,5 jaar bezig.

Knoop

Volgens het Algemeen Dagblad neemt het kabinet het voorstel van Spies over en moeten alle Kamerleden en ambtenaren vanaf 2020 verhuizen. De Tweede Kamer gaat dan naar het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Eerste Kamer, de Raad van State en de ambtenaren van Algemene Zaken krijgen een onderkomen in het gebouw van de Hoge Raad.

Maar het is dus maar de vraag of de Kamer hiermee zal instemmen. Het kabinet hakt mogelijk vrijdag een knoop door.

De gebouwen kampen onder meer met lekkages

Stenen en cement

Voorzitter Elias van de bouwcommissie in de Tweede Kamer vindt dat er een debat moet komen zodra het kabinet een formeel besluit heeft genomen. "Het gaat allang niet meer over de stenen en cement alleen, het is een politieke beslissing geworden." Hij uitte al voor de zomer zijn twijfels.

Minister Blok wil nog niet vooruitlopen op het kabinetsbesluit. "Wij werken aan het uitwerken van de opties, maar u kent mij als een minister die zuinig is met het belastinggeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl