Een trap op het Binnenhof
NOS Nieuws

Kabinet: Binnenhof 5,5 jaar op slot voor 'snelle' renovatie

Het kabinet zet het plan voor het sluiten van het Binnenhof voor een grondige verbouwing door. In de Eerste en Tweede Kamer is veel verzet tegen het tegelijkertijd op slot doen van de Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken.

Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst houdt vast aan zijn voornemen, omdat de verbouwing dan korter duurt en goedkoper is. In het kabinetsplan neemt de verbouwing 5,5 jaar in beslag in plaats van 13 jaar. Het kabinet kiest voor een "sobere" renovatie die maximaal 475 miljoen euro kost. Een gefaseerde renovatie, waarbij de Kamerleden en ambtenaren niet hoeven te verhuizen, wordt zeker 125 miljoen euro duurder.

"Alles afwegende is dit de beste oplossing", zegt minister Blok. "Het is het goedkoopste, het veiligste en het geeft de minste overlast."

Buitenlandse Zaken

Bij de verbouwing verhuizen de Eerste en Tweede Kamer naar het ministerie van Buitenlandse Zaken en de andere bewoners naar het gebouw van de Hoge Raad.

De Tweede en Eerste Kamer moeten nog akkoord gaan met het plan. De Kamerleden voelen er weinig voor om voor vijf jaar het Binnenhof te verlaten.

Luchtbrug

De renovatie van het Binnenhof is hard nodig, blijkt uit allerlei onderzoeken. De daken lekken, de technische installaties zijn verouderd en er zitten scheuren en vochtplekken in de muren. De brandweer wil het gebouw het liefst snel sluiten vanwege blootliggende bedrading, overvolle kabelgoten en het ontbreken van brandgangen.

De renovatie kan in 2020 beginnen. Het Binnenhof gaat dan niet helemaal dicht. De Ridderzaal is open op Prinsjesdag en voor het publiek komt er waarschijnlijk een luchtbrug om de renovatie te bekijken.

Blok: 5 jaar dicht is goedkoopste en veiligste optie

De voorzitter van de Eerste Kamer Broekers-Knol en de oppositiepartijen D66 en ChristenUnie hebben deze week openlijk verzet aangetekend tegen een verhuizing naar het gebouw van Buitenlandse Zaken voor meer dan vijf jaar. Zij pleiten voor een gefaseerde verbouwing om op het Binnenhof te kunnen blijven.

Regeringspartij VVD laat weten voor het kabinetsplan te zijn als dit het "meest efficiënte blijkt te zijn voor het minste belastinggeld". De PvdA is niet bereikbaar voor commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl