ANP

Bij de noodzakelijke renovatie van het Binnenhof is de beste optie om het hele complex 5,5 jaar te sluiten en het parlement tijdelijk te verhuizen. Dat schrijft oud-minister Spies in een advies aan minister Blok.

De gebouwen in het regeringscentrum zijn in zo'n slechte staat, dat er snel politieke keuzes moeten worden gemaakt, schrijft Spies. Wat er precies opgeknapt wordt en hoe lang dat moet gaan duren, is aan het parlement. Ze hamert op politiek draagvlak.

Blok had Spies gevraagd om te kijken naar de twee mogelijkheden voor een renovatie. Of de Eerste en Tweede Kamer blijven gewoon op het Binnenhof terwijl er verbouwd wordt, of ze verhuizen, waardoor de werkzaamheden sneller afgerond kunnen worden.

Bij de eerste optie duurt de renovatie waarschijnlijk dertien jaar. Als het hele Binnenhof in één keer leeg komt te staan, duurt het ongeveer vijf-en-een-half jaar. "Deze variant is zowel technisch als financieel aantrekkelijker", schrijft Spies.

Stap voor stap

Ze adviseert nu te besluiten de renovatie aan te pakken en dan stap voor stap, samen met de bewoners, te bekijken wat er precies allemaal verbouwd gaat worden. Het Binnenhof moet minimaal weer aan de wet- en regelgeving voldoen.

Liesbeth Spies over verbouwing Binnenhof

Als de renovatie in 2020 begint, kunnen de Eerste en Tweede Kamer worden ondergebracht in het huidige pand van het ministerie van Buitenlandse Zaken, bij het Centraal Station. Dat pand komt volgend jaar leeg te staan omdat het ministerie verhuist.

De totale kosten voor de renovatie liggen naar schatting tussen de 500 en 600 miljoen euro. Vorige week dreigde de brandweer het gebouwencomplex nog te sluiten als er geen haast gemaakt wordt met de opknapbeurt. Volgens de brandweer is de brandveiligheid van het Binnenhof "zeer onvoldoende."

STER reclame