Turkse inval Syrië
ANP

De Turkse operatie in het noordoosten van Syrië moet stoppen. Dat heeft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken maandagavond tegen zijn Turkse ambtgenoot gezegd. Blok belde met minister Mevlüt Çavusoglu om duidelijk te maken dat het kabinet de inval veroordeelt.

Ook vroeg Blok aandacht voor "de noodzaak tot het bewaken van kampen met IS-strijders", schrijft hij aan de Tweede Kamer. Minister Blok vroeg Çavusoglu verder om de humanitaire nood in het gebied aan te pakken.

Sancties

In reactie op de Turkse inval, besloot de Nederlandse regering vrijdag al tot om geen wapens meer te leveren. Daarmee geeft Nederland zolang de Turkse inval voortduurt, geen toestemming voor wapenexport naar het land. Maandag kondigde de Europese Unie aan hetzelfde te doen.

In de Raad van de Europese Unie stelde Nederland maandag voor om bewijsmateriaal te verzamelen over eventuele mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden. De internationale bewijzenbank voor Syrië (IIIM) zou dat kunnen doen, die werd in 2016 opgericht door de Verenigde Naties.

De Amerikaanse president Trump kondigde gisteren sancties aan en het Amerikaanse Congres zint ook op een pakket aan sancties.

STER reclame