NOS NieuwsAangepast

Ruim 26 jaar voor aanslagpleger Amsterdam CS, bijna 3 miljoen schadevergoeding

De man die vorig jaar op station Amsterdam Centraal twee Amerikaanse toeristen neerstak, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 jaar en acht maanden. De rechtbank acht Jawed S. schuldig aan een tweevoudige poging tot moord met terroristisch motief en de bedreiging van drie agenten. De straf is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie, een celstraf van 25 jaar.

Ook moet S. een schadevergoeding betalen van ruim 2,8 miljoen euro aan een van de slachtoffers. Die man liep een dwarslaesie op en zit waarschijnlijk de rest van zijn leven in een rolstoel. Aan de andere Amerikaan moet hij meer dan 38.000 euro betalen.

Bekijk in de eerste video wat de rechter zei over de schadevergoeding, in de tweede video wordt de strafmaat bekendgemaakt.

Over de vraag of S. de bijna 3 miljoen euro wel kan betalen, hoeven de slachtoffers zich geen zorgen te maken. De staat schiet vergoedingen voor slachtoffers van geweldsmisdrijven en zedendelicten namelijk helemaal voor, legt NOS-justitieredacteur Remco Andringa uit. "De overheid probeert daarna om het bedrag te verhalen op de dader. Maar omdat Jawed S. als asielzoeker én gedetineerde niet veel geld zal hebben, zal het in de praktijk de overheid zijn die de schadevergoeding aan de slachtoffers betaalt."

'We zijn dus met zijn allen miljoenen kwijt', stelt advocaat Feride Tosun op Twitter:

De in Afghanistan geboren Jawed S. (20) is een in Duitsland uitgeprocedeerde asielzoeker. Hij nam een jaar geleden vanuit Duitsland de trein naar Amsterdam om wraak te nemen voor uitlatingen van Geert Wilders. Met de aankondiging van een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed beledigde Wilders volgens S. zijn geloof.

S. werd een dubbele poging tot moord met terroristisch motief ten laste gelegd. Alle ten laste gelegde feiten zijn volgens de rechter bewezen. S. handelde volgens haar met een vooropgezet plan. "Hij kwam naar Nederland om zo veel mogelijk mensen te doden", zei ze. "Het herhalingsgevaar is erg hoog. De rechtbank moet de maatschappij beschermen." Daarom is volgens haar alleen de hoogst mogelijke straf passend.

S. was zelf niet bij de uitspraak aanwezig.

Volledig toerekeningsvatbaar

Volgens de aanklager maakte de Afghaan zich schuldig aan een terroristisch misdrijf. Een psychische stoornis kon niet worden vastgesteld. Dat maakt dat hij volledig toerekeningsvatbaar is voor wat hij heeft gedaan. S. zei bij een zitting dat hij van plan was om "oneerlijke en wrede mensen" te doden.

De slachtoffers waren willekeurige voorbijgangers. Zij overleefden de aanval, maar raakten zwaargewond.

De vrouw van een van de slachtoffers legde deze verklaring af. Zij was elf weken zwanger toen de aanslag werd gepleegd:

Vrouw van slachtoffer Jawed S.: 'Ik was getuige van de brute aanval op mijn man'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl