Meesters Multi Media

Wie hulpverleners belaagt, krijgt straks gegarandeerd celstraf. Geweld tegen agenten, ambulancemedewerkers en brandweermensen kan niet meer worden afgedaan met een taakstraf of boete, bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid berichtgeving in De Telegraaf.

De ministers Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Dekker voor Rechtsbescherming komen vandaag met een wetsvoorstel om dat voor elkaar te krijgen.

Nu krijgen alleen plegers van ernstig geweld en ernstige zedenmisdrijven nooit een taakstraf, maar altijd een celstraf. De bewindslieden kondigden na aandringen van VVD, PVV en CDA eerder al aan deze aanpak uit te breiden.

'Onaanvaardbaar'

"Geweld tegen politieagenten en hulpverleners is onaanvaardbaar. Zij handhaven de orde, treden op onder gevaarlijke omstandigheden en verlenen hulp aan mensen in nood", zegt minister Grapperhaus in de krant. "Niet zelden staan zij mensen bij die in acuut levensbedreigende situaties verkeren. Dat geweld moet stevig worden aangepakt en daar past geen taakstraf bij."

In maart dit jaar kondigde minister Dekker al aan om "versneld" met een wet te komen. Hij noemde het geweld tegen de politie tijdens Oud en Nieuw onacceptabel.

STER reclame