ANP
NOS NieuwsAangepast

Minister wil altijd celstraf voor geweld tegen hulpverleners

Mensen die geweld plegen tegen hulpverleners mogen niet meer wegkomen met een taakstraf, maar moeten altijd de cel in. Ook als er niemand gewond is geraakt. Minister Dekker werkt "versneld" aan een wet die dat mogelijk maakt.

Dekker vindt geweld tegen politieagenten en andere functionarissen met een publieke taak "onacceptabel" en gaat daar op verzoek van PVV, CDA en VVD iets aan doen.

Aanleiding is het geweld tegen de politie tijdens Oud en Nieuw, en een zaak waarbij een ME'er tegen zijn hoofd werd getrapt maar niet gewond raakte doordat hij een helm droeg. Een woordvoerder van Dekker zegt dat het onwenselijk is dat de dader in dit geval alleen een taakstraf kreeg.

Genoeg ruimte over

De Raad voor de Rechtspraak heeft bedenkingen bij het plan. De rechters zijn bang dat ze minder ruimte krijgen om hun eigen beslissingen te nemen. "Als het tot een wetsvoorstel komt, zullen we hier kritisch naar kijken", zeggen ze.

Dekker is het niet eens met de kritiek dat rechters te weinig ruimte overhouden om zelf te bepalen hoe zij een delict beoordelen. Volgens hem gaan zij er nog altijd over hoe zwaar zij straffen. "Of dat nou met een dag, een maand of een jaar is."

Hij wil met zijn voorstel duidelijk maken dat mensen die geweld plegen tegen politieagenten, leerkrachten, huisartsen en ambulancepersoneel nooit alleen een taakstraf mogen krijgen. "Daar hoort een vrijheidsbenemende straf bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl