Een van de gebombardeerde ziekenhuizen
NOS Nieuws

'Rusland bombardeerde bewust vier Syrische ziekenhuizen'

"De Russische luchtmacht heeft herhaaldelijk bewust ziekenhuizen in Syrië gebombardeerd", stelt New York Times na een onderzoek. Er bestonden al lange tijd verdenkingen dat Rusland systematisch aanvallen uitvoerde op door rebellen geleide ziekenhuizen en klinieken in Syrië om daarmee de Syrische president Bashar al Assad te steunen.

Tot nu bestond hiervoor geen bewijs. De New York Times heeft nu een grote hoeveelheid materiaal boven water gekregen, vaak van bronnen die anoniem willen blijven, om vier bombardementen te onderzoeken die op 5 en 6 mei dit jaar plaatsvonden binnen een tijdsbestek van 12 uur.

'Doel geraakt'

De krant koppelde sociale-mediaberichten, verslagen en beelden van ooggetuigen, logboeken van vliegtuigspotters en het radioverkeer van de Russische luchtmacht aan de tijdstippen dat de bombardementen op de ziekenhuizen plaatsvonden.

Daaruit bleek dat in alle gevallen op het moment van het bombardement een Russische bommenwerper rond cirkelde. In onderschepte gesprekken met de luchtverkeersleiding is te horen dat de piloten precies op het moment van de eerste bominslag melden dat ze hun doel hebben geraakt.

Ook een ondergronds ziekenhuis werd gebombardeerd

Er loopt ook een VN-onderzoek naar bomaanslagen op ziekenhuizen in augustus. Daarin wordt onderzocht hoe het kan dat ziekenhuizen die zich vrijwillig op een lijst lieten plaatsen die juist moest voorkomen dat ze worden aangevallen, toch werden aangevallen. De lijst werd verstrekt aan alle strijdende partijen in Syrië, onder wie Rusland.

Volgens Syrisch ziekenhuispersoneel wordt de lijst door de Syrische en Russische luchtmacht als een menukaart gebruikt om de doelen mee uit te kiezen. Ook de vier ziekenhuizen die in mei werden gebombardeerd stonden op deze lijst. Bij een van de ziekenhuizen was vlak voor het bombardement te horen hoe de piloot de precieze coördinaten kreeg doorgespeeld.

Oorlogsmisdaden

Artsen voor mensenrechten, een belangenvereniging die aanvallen op medische hulpverleners in Syrië volgt, zegt dat er sinds 2011 minstens 583 aanvallen zijn geweest op ziekenhuizen en klinieken in Syrië. Daarbij kwamen zeker 916 hulpverleners en artsen om het leven.

Deze aanvallen zijn volgens de directeur van deze organisatie "oorlogsmisdaden die moeten worden vervolgd bij het Internationaal Strafhof in Den Haag".

De Russische regering wil volgens New York Times niet reageren op vragen over de vier bomaanslagen op 5 en 6 mei. Een woordvoerder verwees naar eerdere verklaringen waarin staat dat de Russische luchtmacht alleen precisiebombardementen uitvoert op "nauwkeurig onderzochte doelen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl